Itt a biuzonyíték – 1700 éve élnek keresztények Kínában

A kereszténység legkorábbi, talán a 4. századig is visszanyúló nyomát találhatták meg a kelet-kínai Lojang város térségében, egy folyóparti sziklamélyedésben.

A sziklaüreg fölé keresztet véstek a kőbe, és mivel a hasonló, például Buddha-szobrokkal jelzett barlangokat és bemélyedéseket temetkezési célokra használták annak idején, a kutatók úgy gondolják, hogy a kereszttel jelzett helyre keresztények földi maradványait temethették – idézte a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség az UCA News katolikus sajtóügynökség pénteki jelentését. A világhírű Lungmen-barlangokhoz közeli hely 316 és 907 között volt használatban, így lehet, hogy régebbi a 781-ből származó hsziani nesztoriánus sztélénél, amelynek felirata a keresztény misszionáriusok tevékenységét dokumentálja, és a kereszténység legkorábbi régészeti bizonyítéka Kínában.
Az – eddigi – általánosan elfogadott nézet szerint a kereszténység csak a Tang-dinasztia idején (618-907) jutott el Kínába. A kereszténynek vélt temetkezési helyet már 2009-ben felfedezte a Ji folyó partján a Lungmen-kutató Intézet egy tudósa, de a vizsgálatok eredményét csak most közölték.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez