Még mindig érdemes kínai ingatlanba fektetni

Átlagosan 15 százalékot meghaladó mértékben nőttek a lakásárak Kínában decemberben éves bázison, a növekvő trend a kormány negyedik éve tartó intézkedései ellenére folytatódik, igaz a havi adatok már némi lassulásra utalnak.

Decemberben Pekingben 16 százalékkal, Sanghajban 18 százalékkal kerültek többe az ingatlanok az egy évvel korábbinál. A déli Kanton városban és Sencsenben a drágulás 20,1, illetve 19,9 százalék volt éves összehasonlításban.

Az árak helyenként újabb rekordokat döntöttek, a 70 mért nagyvárosban decemberben átlagosan 0,4 százalékos volt az emelkedés az előző hónaphoz viszonyítva. Ugyanakkor novemberben még 0,5 százalékos, míg augusztusban 0,8 százalékos havi drágulást regisztráltak, így tavaly december volt a negyedik egymást követő hónap, amelyben lassult a havi drágulási ütem.

A hivatal vezető statisztikusa, Li Csien-vej szerint a lassulás már eredménynek tekinthető, és a piac stabilizálódását jelzi. Az illetékes kínai tárcavezető korábban jelezte, hogy a kormány fenntartja a piac ellenőrzését és szabályozását, aminek része egyes városokban a földterületek és építési anyagok kínálatának növelése az árak letörése érdekében.

A közelmúltban napvilágot látott tervek szerint Kína egy új országos ingatlan-nyilvántartási rendszer kidolgozását tervezi, ami – megfigyelők szerint – jele lehet a 2011. óta Sanghajban és Csungkingban már kísérleti jelleggel bevezetett ingatlanadó kiterjesztésének.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez