Indiai szakember kerülhet a Microsoft élére

Satya Nadella 1967-ben született Hyderabadban, jelenleg a Cloud and Enterprise Groupot vezeti a Microsofton belül. A Bloomberg úgy tudja, ő lehet a következő vezérigazgató.

Steve Ballmer – aki a legendás Bill Gates után vette át a szoftveróriás vezetését – múlt augusztusban mondott le, azóta folyik a találgatás, ki veszi át a világ egyik legnagyobb, de mostanság komoly gondokkal küzdő számítástechnikai cégét. A kiválasztási procedúrát John Thomson független igazgató végezte, aki a Bloombergnek úgy nyilatkozott, olyan személyre van szükségük, aki “képes egy ilyen technológiai céget vezetni, és kiváló technológiai tudása van”. Thomson ezzel arra a nyomásra reagált, ami a részvényesek részéről érkezett, hogy hozzanak olyan külső vezetőt, akinek inkább a cégek átalakításában van gyakorlata, és képes lenne úgy megreformálni a céget, hogy az a kor üzleti kihívásaira adjon megfelelő válaszokat. Az ő jelöltjük Alan Mullaly, a Ford vezérigazgatója lett volna. Mások viszont magát Thomsont próbálták meggyőzni arról, hogy fogadja el a vezérigazgatói pozíciót – ő azonban lehet, hogy magasabbra tör. A Bloomberg, belső információk alapján, úgy tudja: az elnöki poszton váltaná Bill Gatest, aki teljesen kivonulva az általa alapított cég életéből, más projektekkel és jótékonykodással töltené idejét inkább.

A másik jelölt a vezérigazgatói posztra Tony Bates, a Business Development részleg vezetője lett volna. Nadella 1967-ben született Hydeabadban, iskoláit még Indiában végezte, a Manipal Institute of Technology-n, illetve a Mangalore Universityn szerzett mérnöki diplomát. Ezután ment az Egyesült Államokba, ahol üzleti diplomát is szerzett, majd elhelyezkedett a Microsoftnál. Számos különböző szervezeti egységnél dolgozott – jó rálátása van az egész cég működésére. Kiváló szakembernek és jó vezetőnek tartják. Nem utolsósorban pedig megerősíti azt a képzetet, hogy az indiai IT szakemberek a világ élvonalába tartoznak. A Bloomberg által megkérdezett szakértők azonban nem örülnek egyöntetűen – sokak szerint nagyobb váltásra lett volna szükség, olyan emberre, aki kívülről látja a céget, és ezért képes radikális átalakításokat végrehajtani. Bár Ballmer idején a cég bevételei nőttek, úgy tűnik a Microsoft későn reagált a változó piaci folyamatokra. A PC-eladások, amelyekből bevételeinek jelentős része származik, zuhannak, a mobilpiacon egyelőre minimális részesedést tudtak csak elérni, Surface elnevezésű táblagépük bevezetése pedig egyértelmű kudarcnak bizonyult.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez