Japán atombombát dobott az USA-ra

Ilyen és ehhez hasonló hibáktól hemzseg egy indiai tankönyv. Bevonásukra egyelőre nincs esély, hamarosan az interneten közlik a korrekciókat.

Egy indiai tankönyv szerint Bartolomeu Dias 1493-ban (valójában 1488-ban) fedezte fel az afrikai Jóreménység-fokát. A tényekkel teljesen szembemenve azt is állítja, hogy 1945-ben Japán dobott atombombát az Egyesült Államokra. Mahatma Gandhi meggyilkolását pedig kilenc hónappal későbbre, 1948. január 30-ra datálja. A csupán 124 oldalas társadalomismereti könyv összesen 59 tárgyi tévedést és több mint száz helyesírási hibát tartalmaz.
A nyolcadikosoknak készült tankönyv Gudzsarat állam oktatási tanácsának (GCERT) gondozásában jelent meg. Nitin Pethani, Gudzsarat állam tankönyvkiadói bizottságának elnöke elmondta, hogy az éppen készülő hibalistát hamarosan felteszik az internetre. Bár jelen helyzetben nem áll módjukban bevonni a könyvet, de megígérte, a hibák javítva lesznek.
Az indiai hírekben számtalanszor lehet hallani hibás tankönyvekről, amelyek azonban nemcsak tényeket tálalnak hibásan, vagy hírességek neveit írják el, de az összefüggésekkel kapcsolatban is félrevezethetnek. Például 2005-ben, szintén Gudzsarat államban egy kilencedikeseknek készült társadalomismereti tankönyv egyik fejezete Hitlert dicsőítette. A hatóságok csak a tízoldalas fejezetet húzták ki, aktivisták azonban az egész könyv bevonását javasolták.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez