A pacifizmus vége?

Japán kétéltű járőr repülőgépet ad el a tervek szerint Indiának. Ezzel véget ér egy korszak, melynek folyamán Japán vállalta: nem szállít fegyvert külföldre.

Abe Sinzo miniszterelnök két fontos tényezővel indokolja a változást: az egyik gazdasági. Japán húszéves stagnálás után növekedni szeretne, vagyis minden lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy az export dinamikusan bővüljön. Jelenleg Japán kereskedelmi mérlege- a jen árfolyama miatt- rekord deficitet mutat. Nagy szükség van tehát mindenféle exportra. A másik érv a fegyverek eladása mellett az, hogy ily módon Japán ellensúlyozni lesz képes Kína növekvő befolyását a térségben. A Szenkaku/Tiaoyü szigetekről folyó vita megmutatta, hogy Peking növekvő önbizalommal lép fel, és Japán jelenlegi kormányfője úgy érzi: ezzel szemben új megoldások kellenek. Például a fegyver export.
De eddig miért nem exportált fegyvert Japán, amely a technológia terén még mindig messze megelőzi Kínát? A válasz egyszerű: a második világháborús vereség, és az ország alkotmánya, melyet a megszálló MacArthur tábornok jogászai írtak a negyvenes évek második felében. Eszerint Japán békeszerető állam, amely kizárólag védelmi célból tart fenn hadsereget. Fegyvereket nem exportál kommunista országokba illetve olyan helyekre, ahol konfliktusok vannak. Minthogy a legtöbb potenciális fegyvervásárló ebbe a kategóriába esett, ezért Japán tulajdonképp kizárta magát a fegyverpiacról. Pedig az nagyon nagy üzlet. Ezen felül komoly politikai befolyást is jelent, ha egy ország hadseregét részben japán fegyverekkel látják el. Ennek most vége!- hirdeti Abe Sinzo kormányfő, aki a korábbinál aktívabb külpolitikát akar, és határozottabban kívánja érvényesíteni Japán érdekeit a térségben. Mit szólnak ehhez a térség államai? Kína- érthető módon- maximálisan ellenzi Japán új katonai doktrínáját. Dél- Korea hasonlóképp a fenntartásait hangoztatja hiszen Abe Sinzo kormányfő ellátogatott a Jaszukuni szentélybe, ahol a háborús hősökre emlékeznek. Köztük olyan japán katonák is vannak, akiket háborús bűnösnek tartottak, és kivégeztek 1945 után! Korea 1910 és 1945 között Japán gyarmata volt, ezért a távol-keleti szigetország megítélése mind a mai napig igen negatív Szöulban. És mit szól mindehhez Amerika, a nagy ellenségből nagy szövetségessé váló világhatalom? Washington diszkréten támogatni látszik Abe Sinzo terveit, mert Kína növekvő befolyását Japán segítségével próbálja ellensúlyozni. Csaknem 70 évvel tehát a második világháború befejezése után Japán lassan búcsút mond a fegyverek exportjának, de ez nem változtat azon, hogy a közvélemény döntő többsége továbbra is békeszerető államnak tekinti hazáját, a távol-keleti szigetországot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez