Észak-Koreából kap rakétákat a Hamasz?

Több mint tízezer rakétája van a Hamasznak, de ezek gyorsan fogynak. Ezért Észak-Koreából várják az utánpótlást. A többszázezer dolláros fegyverüzletet egy libanoni cég bonyolítja Bejrútban – írja a brit Telegraph.

A Hamasz rakétáinak többsége iráni Kasszam, de van bőven orosz Katyusa is. Nemrég beszerezték a szíriai M-75-ös rakétát, amelynek a hatótávolsága több mint 150 kilométer, vagyis eléri Jeruzsálemet, Tel Avivot és Haifát is. Minthogy a Hamasz folyamatosan lövi Izraelt, ezért nagy szüksége van új rakétákra. Az előleget már kifizették Észak-Koreának, most várják a szállítmányt, amely a fegyvereken kívül korszerű kommunikációs eszközöket is tartalmaz. Észak-Korea jó viszonyt ápol a szélsőséges szervezetekkel a Közel-Keleten. Rendszeres ügyfele a Hezbollah is, amely Libanon mellett nagy szerepet játszik a szíriai polgárháborúban is.

Először 2009-ben derült fény arra, hogy Észak-Korea fegyvert szállít a Közel-Keletre: Bangkokban kényszerleszállást hajtott végre egy katonai szállító gép, amely 35 tonna fegyvert vitt az iszlamista szervezeteknek Észak-Koreából. Izrael azóta figyeli Észak-Korea és a dzsihád szervezetek kapcsolatait. A CIA pedig Észak-Korea és Irán viszonyát kíséri figyelemmel, hiszen a két állam katonai együttműködése a nukleáris- és rakétafejlesztés terén minden nemzetközi egyezményt sért.

Izraelben gyanítják, hogy a Hamasz más módon is igénybe veszi Észak-Korea támogatását: az alagutak kiépítésében. A Hamasz alagutakon biztosítja a fegyverek beszállítását a gázai övezetbe. Észak-Koreának óriási tapasztalata van e téren, mert a fegyverszüneti vonal alatt számtalan alagutat ástak már. Az alagutak azért nagyon praktikusak, mert az izraeli drónok így nem láthatják a fegyverszállítmányokat. Észak-Korea igen messze van a Közel-Kelettől, így a fegyverek eljuttatását egyáltalán nem könnyű megoldani. A Moszad és a CIA mindent meg is tesz az észak-koreai fegyverszállítások megakadályozására. A Hamasznak ugyanakkor sok szövetségese és támogatója van a Közel-Keleten, akik elősegítik, hogy az észak-koreai rakéták eljussanak a gázai övezetbe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez