Terroristák vagy szabadsághősök?

Szingapúrban terroristának számít az a két indonéz tengerészgyalogos, aki 1965-ben bombát robbantott a városban. Indonéziában viszont nemzeti hősök, akikről most hajót neveztek el.

Alig derült ki, hogy Indonézia hajót nevezett el Harun Saidról és Usman Aliról, a két kivégzett tengerészgyalogosról, Szingapúr máris tiltakozott. Indonézia válaszul lemondta részvételét a repülős vásáron Szingapúrban.
Szukarno indonéz elnök konfliktusba került Malajziával, melynek akkor még Szingapúr a része volt. Az indonéz elnök szerint a régi gyarmatosító, Nagy Britannia bábuja volt a térségben Malajzia, amely igényt tartott Borneo egy részére, éppúgy, mint Indonézia. A háborút ugyan sikerült elkerülni, Indonézia mégis igyekezett nyugtalanítani az ellenfelet. Ezért két tengerészgyalogos azt a parancsot kapta, hajtsanak végre bombamerényletet Szingapúrban, amelyben 3 ember meghalt, 33 pedig megsebesült. A két merénylőt elfogták, akik kezdetben halászoknak vallották magukat, de később beismerték tettüket. Arra számítottak, hogy hadifoglyoknak tekinti őket a bíróság. Szingapúrban viszont terrorakciónak tartották a merényletet és halálra ítélték őket. Indonézia megpróbálta kicserélni őket, de ez nem sikerült és a két kommandóst kivégezték. Holttestüket hazaküldték, ahol nagy pompával temették el őket a nemzeti hősök sírkertjében.
Azóta már szinte mindenki elfelejtette a csaknem ötven éves ügyet, ám Indonéziában hirtelen egy hajó megkapta a két kommandós nevét. Indonéziában továbbra is nemzeti hősnek tekintik, az azóta független Szingapúrban azonban ők mindmáig terroristáknak számítanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez