814 millió ember választ a világ legnagyobb demokráciájában

Indiában április 7-től május 12-ig tart a választás. A több mint 1200 millió lakosból 814 millióan jogosultak szavazásra. Ez több, mint 100 millióval több annál, mint ahányan legutóbb, 2009-ben szavaztak.

 

 

Lehet, hogy az első szavazók döntenek majd, hiszen India lakosságának a fele 25 évesnél fiatalabb. Kire szavaznak majd ebben a sokvallású, soknemzetiségű országban?

Jelenleg a Kongresszus Párt van hatalmon, de most nem ő az esélyes. A sok korrupciós botrány miatt az ellenzék fő ereje, a BJP szerezheti meg a legtöbb szavazatot. A Kongresszus Párt kormányfő jelöltje India első számú politikai dinasztiájának sarja: dédapja, Dzsavaharlal Nehru a független India első miniszterelnöke volt. Nagymamája Indira Gandhi ugyancsak kormányfő volt. Édesapja, Radzsiv Gandhi is vezette Indiát. Mind a nagymamával mind a papával politikai okból végeztek. Most Rahul Gandhin a sor, hogy megmutassa: méltó ősei örökségéhez.

Nincs könnyű dolga, hiszen a gazdasági helyzet nem jó: alacsony a növekedési ütem, magas az infláció és a munkanélküliség, csökken a rúpia árfolyama. És ott a sok korrupciós botrány, amely szinte állandósult India épp aktuális kormányainak házatáján.
Azért sincs könnyű dolga a Kongresszus Párt ifjú vezérének, mert ellenfele öreg profi : Narendra Modi, a BJP vezére a politikai élet veteránja Indiában. Jelenleg Gujarat állam főminisztere, és jó esélye van arra, hogy kormányfő legyen Delhiben. Csakhogy pártja, a BJP közel áll a hindu nacionalista mozgalmakhoz. Ezek pedig gyűlölik a legnagyobb indiai kisebbséget, a több mint 140 millió muzulmánt. Gujarat államban rendszeresen zaklatják, sőt gyilkolják is a muzulmán kisebbség tagjait. Modi főminiszter behunyja a szemét, de Delhiben ezt már aligha teheti meg.

Indul a választáson a baloldali Harmadik Front: itt a kommunisták és helyi pártok próbálnak meg képviselői helyeket szerezni. Sok esélyük nincs, de a mérleg nyelvének szerepét talán eljátszhatják Delhiben. És itt a sötét ló, a Nagy Seprű pártja. Az AA párt a korrupció elleni harcot tűzte zászlajára, ezért jelképe a nagy seprű. Vezére, Arvind Kejriwal India talán legnépszerűbb politikusa. Rövid ideig Delhi főminisztere is volt. A párt gyenge, de a szava messzire elér: a korrupció ellenes harc mindenkit érdekel Indiában, ahol a választópolgárok többsége a szegénységi küszöb alatt él.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez