Ázsiát is elérheti az ukrán kór

Putyin elnök nyilvánvalóan megsértette a nemzetközi jogot a Krímben, de fennáll egy általánosabb probléma: mi van akkor, ha az etnikai határok nem esnek egybe az ország határaival?
Sztálin, aki kezdetben a nagy Szovjetunió nemzetiségi népbiztosa volt, úgy osztotta fel az országot, hogy a soknemzetiségű és sokvallású birodalom lehetőség szerint minden egyes tagállamban sokszínű legyen.

 

 Vagyis óvakodott az etnikailag egységes tagállamoktól, hiszen azok elvben kiválhattak volna a nagy Szovjetunióból. Jó példa volt erre Finnország. Alighogy Lenin meghirdette: az orosz birodalom a népek börtöne volt, de a nagy Szovjetunió szabad szövetség, a finnek máris kiváltak. Ezt Sztálin minden áron el akarta kerülni, ezért a nagy Szovjetunió minden egyes tagállama egy kis Szovjetunió volt, vagyis etnikailag igen vegyes közösség, amely teljes mértékben a központi hatalomtól függött. Fenyegeti most az ukrán kór Ázsiát?

Kína is aggódhat és minden ország eltöprenghet azon, ahol nagy kínai közösség él, hogy vajon mi lesz, ha az etnikai elv felülírja a nemzetközi jogot?- veti fel a Asian Sentinel című lap. Kína határvidékein jelentős számú nemzeti kisebbség él. Nemrégiben ujgur terroristák mészárolták le a pályaudvar népét a Hszincsiang-Ujgur tartománytól igencsak távol eső Jünnan tartományban. De az ujgurok mellett gondot okoz a tibeti nemzeti és vallási kisebbség is. Belső-Mongóliában egyelőre nincsenek nagyobb gondok, de ott is felmerülhet Nagy Mongólia álma vagyis az egyesülés Mongóliával! De aggódhatnak mindazok az ázsiai államok, ahol sok kínai él. Ha ugyanis Putyinnak “joga”, hogy fellépjen ott, ahol sok orosz él vagyis jelenleg az Ukrajnához tartozó Krímben, akkor Peking is hivatkozhat erre mondjuk Malajziában, Szingapúrban, Indonéziában, Tajvanról már nem is beszélve.

Peking támogatásáról biztosította Moszkvát az ukrajnai válság ügyében, de mit jelent ez a jövőre nézve? Sokan kérdezik ezt aggódva Ázsiában. Aggodalmuk egyáltalán nem alaptalan: Pekingben sokan a kínai faj világ képviselőjének tekintik a kommunista Kínát. Elég nyíltan felrótták például Gary Locke-nak, az USA távozó nagykövetének, hogy “elárulta a faját.” Ezen azt értették, hogy az Egyesült Államok első kínai eredetű nagykövete Washingtont képviselte Pekingben, nem pedig a kínai érdekeket az USA-ban! Az ukrán kór tehát elérheti Ázsiát is, de a pekingi vezetők igen pragmatikusok. Nem Putyintól tanulnak, aki a katonai megoldások híve, hanem Teng Hsziaopingtől, aki szerint Kínának nem erővel hanem ésszel kell meghódítania a világot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez