Miért Dél-Korea a rekorder az öngyilkosságban?

100 ezer emberből 29 önként válik meg az élettől Dél-Koreában, mely ezzel már kilencedik éve az első az OECD listáján. Ráadásul egyre nő az öngyilkosságok száma. Miért?

 

 

Egy anya megölte magát és a két lányát. Miért? Mert szegények voltak egy gazdag országban.

Dél-Korea ugyanis a világ egyik legsikeresebb országa: a gazdasági növekedés messze meghaladja az európai átlagot, a technológiában pedig sok területen világelső. Gondoljunk csak a Samsung okostelefonokra.

Sikeres országban sikertelennek lenni- nagyon nehéz. Az állam pedig nemigen törődik azokkal, akik kimaradtak a gazdagodásból. A szegények magukra maradnak és nyomasztja őket az adósság és a megvetés, amely anyagi helyzetük miatt sújtja őket. Másutt is sok hasonló példa van: Japánban például a Fudzsijama hegy az öngyilkosok kedvenc helye, ahol külön adósságkezelő tanácsadó központ nyílt. Hátha így el lehet tántorítani az embereket attól, hogy önként távozzanak az élők sorából.

A sikerre orientált társadalmak azonban nagyon kegyetlenek azokkal szemben, akik nem sikeresek. Egy televíziós valóság showban az egyik szereplő, egy 29 éves lány felkötötte magát, mert a show rendezője azt a szerepet osztotta ki neki, hogy ő a magánakvaló sikertelen teremtés, aki nem kell a férfiaknak. Az öngyilkos lány édesanyja most azon töpreng: beperelje-e a televíziós valóság showt, ahol a lánya öngyilkos lett?!

Sokan a régi hagyományos családi kapcsolatok megszűnését okolják azért, hogy oly sokan lesznek öngyilkosok Dél-Koreában. A hagyományos család modell meghalt, és az egyének magukra maradtak a problémáikkal. A szolidaritás megszűnőben, így nem csoda, ha a gazdasági csoda országa, Dél-Korea az öngyilkosságok terén is világelső.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez