Kitört a nemzeti bálnahúsláz Japánban

A hágai nemzetközi bíróság betiltotta a japán bálnavadászati programot a déli tengereken. Tokió elfogadta a döntést, de a bálnahúst kedvelők vígan megrendezték 26-ik összejövetelüket.

 

 

 

 

Sok honatya is részt vett a bálnahús fesztiválon, ahol tüntetően fogyasztottak abból az óriás állatból, melynek a halászatát a hágai nemzetközi bíróság épp betiltotta. “A mi bálnavadászati programunk tudományos akció volt, amely racionális célokat tűzött ki és valósított meg. A bálnavadászat ellenfelei érzelmi alapon bírálnak!”- hangsúlyozta Suzuki képviselő úr, aki a kormánypártot, a konzervatív liberális-demokratákat reprezentatálta a bálnahús fesztiválon.

Egyébként ő a bálnalobbi embere a kormánypártban. Már írt is petíciót Abe Sinzo kormányfőnek a bálnavadászat érdekében. Ellenzéki pártok is képviseltették magukat a bálnahús fesztiválon, mert úgy érzik: a bálnahús része a japán hagyományos konyhának.

A japánok különben nem nagy fogyasztói a bálnahúsnak. 40 grammot esznek átlagosan évente, de amióta Hága a japán bálnavadászat ellen döntött, kitört a nemzeti bálnahúsláz Japánban.

“Sokkal több bálnahús fogy azóta, amióta Hága betiltotta a japán halászflották tevékenységét a déli tengereken!”- dicsekedett egy étterem főnöke Oszakában, aki nem érti, hogy miért baj az, ha a tudományos céllal megölt bálnák húsát aztán kimérik és megeszik?

Hiába tiltotta be a bálnavadászatot a hágai nemzetközi bíróság, mert a mezőgazdasági miniszter közölte Tokióban: engedélyezi a bálnák vadászatát az északi Csendes óceánon. Jóval kevesebb bálnát ölhetnek meg a japán halászok, mint tavaly. Az elmúlt szezonban 319 volt a levadászott bálnák száma, idén a program szerint 380-ról 210-re csökkentik a a térségben levő bálnák számát. A japán mezőgazdasági miniszter azzal indokolta a döntést, hogy a bálnavadászat tudományos célokat szolgál, ezenkívül szerinte a bálnák nagyrészét nem fenyegeti a kihalás veszélye, ahogy azt állatvédők állítják.

A hágai nemzetközi törvényszék épp az állatvédők panaszai alapján döntött úgy, hogy a bálnavadászat ellenkezik a nemzetközi joggal, hiszen értékes állatok pusztulnak el tömegesen, ráadásul a bálnavadászat tudományos értéke kétséges. Az viszont nyilvánvaló, hogy a bálnák húsát eladják, vagyis az egész akció célja a profit és nem a tudományos kutatás.

A japán mezőgazdasági miniszter megerősítette: tudomásul vették a hágai nemzetközi törvényszék döntését, de az csak az idei szezonra vonatkozik és csak a déli tengerekre. Engedélyezik a bálnavadászatot Északon, hiszen arra a tilalom nem vonatkozik. A mezőgazdasági miniszter azt sem titkolta, hogy a déli tengereken is csak egyetlen szezonban tartanak szünetet, azt követően újrakezdik a bálnavadászatot, amely “része a japán tradiciónak”.

A hágai tilalmat követően valóságos bálnahúsláz tört ki Japánban. Eddig évente az átlagos japán csak kevés bálnahúst fogyasztott, de most sokan úgy érzik: sérelem érte a nemzeti büszkeséget, ezért a bálnahúst kínáló éttermek forgalma megugrott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez