Katonai paktum születik a Fülöp -szigetek és az Egyesült Államok között

Az egyezmény értelmében a távol-keleti ország engedélyezi az amerikai katonai jelenlét növelését a térségben.

Tíz évre védelmi megállapodást köt hétfőn az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek, az egyezmény értelmében a távol-keleti ország engedélyezi az amerikai katonai jelenlét növelését a térségben – közölte vasárnap a Fülöp-szigeteki védelmi minisztérium.

A megállapodás hátterében az áll, hogy Manila a Kínával folytatott területi vitája miatt erősíteni akarja haderejét.
A dokumentumot hétfőn kora reggel írják alá, néhány órával azelőtt, hogy Barack Obama amerikai elnök kétnapos látogatásra Manilába érkezik. A Fülöp-szigetek az amerikai államfő ázsiai körútjának Japánt, Dél-Koreát és Malajziát követő, utolsó állomása.

A katonai paktum lehetővé teszi az amerikai szárazföldi csapatoknak, repülőgépeknek és a haditengerészet egységeinek, hogy ideiglenesen a Fülöp-szigeteken állomásozzanak.

Washington fokozatosan hadihajókat, F18-as és F16-os típusú vadászrepülőgépeket, valamint tengeri felderítő repülőket telepít majd a térségbe – közölte egy katonai forrás. Tavaly összesen 149 alkalommal léptek amerikai hadihajók Fülöp-szigeteki területekre, ez a szám 2012-ben még csak 68 volt, és a jövőben valószínűleg tovább emelkedik. A délkelet-ázsiai országban 1991-ben zárták be az utolsó amerikai katonai támaszpontokat.

Az amerikai erők azt fontolgatják, hogy a Clark, a Subic, valamint a Magsaysay bázisokat nyitják meg újra a Fülöp-szigeteken.

Manila 2013 januárjában ENSZ-döntőbírósági eljárást kezdeményezett Kínával fennálló területi vitájában, a Dél-kínai-tenger egyik részének, a Scarborough-zátonynak és körzetének birtoklása ügyében, amelyet mindkét állam a magáénak tart.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez