Kínai hadititkokat szivárogtató hálózatot fedtek fel

Több mint 40 fős, kínai hadititkokat szivárogtató hálózatot fedtek fel a kínai hatóságok, egy tagját tíz év börtönre ítélték.

 Az esetről beszámoló Zsenmin Zsipao központi lap szerint az ország 20 tartományára kiterjedő, legalább negyven főt magában foglaló hálózat 2007 óta működött aktívan. Tagjait a hatóságok által szándékosan meg nem nevezett külföldi ország katonai hírekkel foglalkozó kínai internetfórumokon és közösségi oldalakon toborozta. Az átadott információk a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) felszerelésére, beszerzéseire, költségvetésére és becsült kapacitásaira vonatkoznak.

A kémhálózat egy tagját már elítélték, a Zsenmin Zsipao információi szerint tíz év börtönbüntetést kapott. A Li néven emlegetett férfi külföldi megbízója utasítására éveken át titokban fényképeket készített a dél-kínai Kuangtung katonai bázisán zajló műveletekről és a hadfelszerelésről. A férfi emellett számos, kizárólag Kínában elérhető katonai dokumentumot, köztük több mint egy tucat titkos iratot is továbbított “repülő nagy testvér” néven emlegetett külföldi partnerének.

Kínában egyébként számos honlapon találni exkluzív hadi információkat, a hadsereg tagjai által engedély nélkül közzétett fényképeket, dokumentumokat, sokak szerint ez a fajta információközlés gyakran a kormány beleegyezésével történik. Így “leplezték le” három éve például az azóta is fejlesztés alatt álló kínai J-20-as “lopakodó” harci repülőgépet, amelyet tesztelés közben kaptak lencsevégre, a múlt héten pedig a Global Times című állami napilap fórumára töltött fel egy névtelen felhasználó képeket a támadó típusú kínai tengeralattjáróról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez