Hollywood bünteti Bruneit a saria bevezetése miatt

Nem a Beverly Hills luxusszállodában rendezik meg a jövőben Hollywood híres Oscar díjkiosztás előtti partiját, mert a hotel Brunei szultánjának tulajdona. Május elsejétől a saria lépett életbea a Borneo szigetén levő olajmonarchiában.

 

 

 

 

Mohamed próféta szigorú törvénye szigorú büntetéssel sújtja az alkohol fogyasztását, a házasságtörést és az azonosneműek kapcsolatát. Mindegyik esetben halálbüntetés is kiszabható, amely általában megkövezést jelent. A “bűnöst” mindenképp megkorbácsolják. A saria három év alatt lép hatályba Bruneiben, ahol a lakosság jelentős része nem muzulmán, hanem buddhista, vagy keresztény. Elvben rájuk is vonatkozik a saria, hiszen ez lett az állam törvénye.

Miért rendelte el Hassanal Bolkiah szultán a saria bevezetését Bruneiben? Az uralkodó a növekvő bűnözéssel indokolta ezt. A kritikusok szerint Brunei olajkészletei kimerülőben vannak és az uralkodó a Közel-Keleten keresett pénzt a problémák megoldására. Ott adtak is, de azzal a feltétellel, hogy Brunei vezesse be a sariat. Ez meg is történik, legalábbis ez a hivatalos forgatókönyv.

Sokan felrójják a szultán családjának, hogy bort iszik, miközben vizet prédikál. A szultán öccse ugyanis hírhedt playboy: Londonban a saját szállodájában olyan partikat szervezett, ahol az elit sok tagja megfordult és ahol mindig bőven volt alkohol, kábszer és vállakozó szellemű női és férfi prostituáltak. Ám ez Londonban volt, a sariat pedig Bruneiben vezették be.

Kelet-Ázsiában Brunei az első állam, amely teljes szigorával alkalmazni kívánja Mohamed próféta szigorú törvényét. Emiatt elítélte a miniállamot az ENSZ, az USA és sok nemzetközi szervezet, amely félti a kisebbségek emberi jogait. A főmufti, aki a legmagasabb rangú iszlám vallási vezető Bruneiben, igyekezett mindenkit megnyugtatni: a bíróságok csak nagyon alapos bizonyítékok alapján hoznak majd szigorú ítéleteket. Sok muzulmán közösségben elég egy pletyka ahhoz, hogy egy asszonyt megkövezzenek hűtlenségért.

Kérdés, hogy Bruneiben végülis mennyire szigorúan alkalmazzák majd a sariat, ami miatt Hollywood megszakította a kapcsolatát a szultánnal és ezentúl nem az ő luxusszállodájában rendezik majd a híres Oscar partit Los Angelesben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez