Távoznia kell hivatalából a thai kormányfőnek

Távoznia kell Jinglak Sinavatra kormányfőnek és kabinetje kilenc tagjának egy alkotmánybírósági ítélet miatt, mely kimondta: a nemzetbiztonsági tanács vezetőjének, Thauil Plienszrinek 2011-es áthelyezése a kormányzó Puea Thai párt érdekeit szolgálta.

 

 

 

A hatalommal való visszaélés miatt lemondásra kényszerítette szerdai ítéletében a thaiföldi alkotmánybíróság Jinglak Sinavatra kormányfőt és kabinetjének számos tagját.

A vád a thai nemzetbiztonsági tanács vezetőjének, Thauil Plienszrinek 2011-es áthelyezésével függ össze, ami az ellenzék szerint a kormányzó Puea Thai párt érdekeit szolgálta. Az ítélet szerin bűnrészes ebben a kabinet kilenc tagja is, ezért a miniszterelnök mellett nekik is távozniuk kell.Thaiföldön a korlátozott jogkörű, ügyvivő kormány hatalmát mára aláásták a több mint hat hónapja zajló utcai tiltakozások, valamint az ellene indított különféle jogi eljárások. A miniszterelnök ellen az országos korrupcióellenes bizottság is vizsgálatot folytat a rizstermesztők – sokak szerint korrupt – segélyezési programja miatt.

Az ellenzék, amely húsz éve nem nyert választásokat, alapvetően azzal vádolja a kormányfőt, hogy 2006-ban megbuktatott bátyja, Thakszin Sinavatra bábja, és annak korrupciós politikáját folytatja. A tavaly novemberben kezdődött tömegtüntetéseken eddig legalább 25-en vesztették életüket, és több százan megsebesültek. Januárban rendkívüli állapotot vezettek be az országban, de miután márciusra javult a biztonsági helyzet, a rendelkezést feloldották.Szakértők szerint a mostani bírósági döntés nem hoz megoldást az országban kialakult zűrzavaros helyzetre. A Thakszin-klán támogatóinak számító vörösingesek ugyanis máris jelezték, hogy készek az utcákra vonulni tiltakozásul az “igazságügyi puccs” ellen. Elhatározásuk újabb erőszakhullámot szabadíthat el az országban.

Az alkotmánybíróság szerdai döntésében sem volt hajlandó arra, hogy megnevezze az ország következő kormányfőjét mondván, hogy jogköre erre nem terjed ki.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez