9800 amerikai katona marad Afganisztánban

Ezt jelentette be Barack Obama elnök Washingtonban. Az amerikai elnök a hétvégén tett látogatást a helyszínen. Az USA az idén kivonja csapatainak nagyrészét Afganisztánból.

 

 

 

 

“Az amerikaiak rádöbbentek arra, hogy könnyebb egy háborút elkezdeni, mint befejezni. Most végetér egy évtized, amely a háborúról szólt Afganisztánban és Irakban.”- hangsúlyozta az amerikai elnök. Barack Obama szerdán beszédet mond a West Point-i katonai akadémián és felvázolja, hogy milyen külpolitikát akar folytatni az USA a következő évtizedben.

Afganisztánba azért vonultak be az amerikai csapatok, mert 2011-ben terrortámadás érte Amerikát, történelme során először. A terrorakciót az Al Kaida vezére, Oszama bin Laden Afganisztánban dolgozta ki. Az Al Kaida vezére a tálibok vendége volt Afganisztánban. A tálibok éppúgy, mint Oszama bin Laden Amerika szövetségesei voltak Afganisztánban a nagy Szovjetunió elleni háború idején. Később Washington közölte szövetségeseivel, hogy nem támogatja a dzsihádot. Erre Oszama bin Laden és a tálibok szembefordultak az Egyesült Államokkal. Az amerikai csapatok hamar kiverték a tálibokat Afganisztánból, de az országot azóta sem sikerült stabilizálni.

A tálibok fogadkoznak: visszatérnek és visszaveszik a hatalmat Afganisztánban, ezért is állomásozik még két évig 9800 amerikai katona Afganisztán területén. Persze csak akkor, ha Afganisztán új elnöke ezt jóváhagyja. Karzai jelenlegi elnök ugyanis nem írta alá az erről szóló szerződést. Ő külön tárgyalt a tálibokkal.

Júniusban rendezik az elnökválasztás második fordulóját Afganisztánban. Mindkét jelölt: Abdullah Abdullah és Asraf Ghani azt ígérte Washingonnak, hogy ő aláírja a stratégiai szerződést az Egyesült Államokkal, vagyis még két évig maradhatnak az amerikai csapatok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez