Reformok a munkaerő-megszorítások miatt

Japán két nagy, legismertebb piacvezető kiskereskedője a Don Quijote és az Uniqlo még a kormány növekedési politikájának életbe léptetése előtt bevezeti a munkaerőt érintő reformjait.

 

 

 

 

Míg sok munkaerő-igényes üzlet az alacsony bérigényű munkások hiányában szenved, miközben növekszik a japán gazdaság, addig a Don Quijote diszkontlánc ötször több álláskeresőt vonz a hagyományainak és az egyszerűsített alkalmazási követelményeinek köszönhetően.

A hétköznapi ruházattal foglalkozó kiskereskedelmi lánc, az Uniqlo nagy költségek árán minden részmunkaidős alkalmazottját teljes munkaidőssé lépteti át, hogy így tartsa meg a kellő személyzetet, hogy növelje a termelékenységet.

Míg egyes vállalatok átalakítják azokat a gyakorlataikat, amelyeket az évtizedes defláció alatt hoztak létre és talán még a béreket, vagy a termelékenységet is emelik, más vállalatok kénytelenek csökkenteni a tevékenységüket, vagy teljesen leállni, mivel egyre nehezebb a munkaerőt megtalálni és megtartani.

Ez a rosszabbodó munkaerő-megszorítás komoly következményekkel járhat arra az élénkítő, reflációs politikára, melyet Abe miniszterelnök vezet. Vagy fojtogatva, erőltetve áttörést érnek el egy hatékonyabb gazdaságba, vagy egyidejű stagnálásba és inflációba veti az országot, ahogy a cégek költségei emelkednek, a növekedés pedig hanyatlik.

„Az megoldás azon múlik, hogy Japán tudja-e ösztönözni a vállalati beruházásokat, hogy növelje a termelékenységet?”- mondta Yasuo Yamamoto a Mizuho Kutatási Intézet egy rangos közgazdásza.

Állítása szerint Japánt át kellene alakítani egy infláció beállítottságú gazdasággá, amely megszünteti azokat a vállalkozásokat, melyek kihasználják az olcsó munkaerőt és ezeket helyettesíteni sokkal termelékenyebb vállalatokkal.

A kormány új növekedési tervezetének egy vázlata szerint, a kormány felhívja a vállalkozások figyelmét, hogy sokkal rugalmasabb lehetőségeket adjon a teljes munkaidős alkalmazottaik számára – mely hasonló az Uniqlo lépéseihez – hogy növeljék a lehetőségeket a nők számára és egy tudást, szakértelmet felbecsülő szabványt hoznának létre, hogy megkönnyítsék a munkahelyváltást.

De a tervezet vázlata, amelyet még valószínűleg javítani fognak mielőtt kiadnák, nem említi a reform kulcsfontosságú részleteit, amelyekre a vállalatok kíváncsiak. Ilyen például a vállalkozási adó csökkentése és egyes alkalmazottak felmentése a munkaidő korlátozása kapcsán.

„Egy szakadék keletkezik a cégek nézete között, hogy mik szükségesek az üzlet fellendítésének érdekében és a kormány által kínált gazdasági politika között”- mondta Hideo Kumano a Dai-ichi Lét Kutatási Intézet fő közgazdásza.

Egy cég, amely szenved az alacsony bérű és alacsony árrésű modelltől, az a Watami Co. japán stílusú söröző lánc, amely 60-at fog bezárni a kevésbé profitáló területeiről vagy az üzletek teljes 10%-át, mivel nem képes több részmunkaidős munkavállalót alkalmazni.

Az alkalmazással kapcsolatos költségek, mint például az álláshirdetések, részmunkaidősökként 9.000 jenre, a háromszorosára emelkedtek 2012 októbere óta, mielőtt Abe vette volna át a kormányzást, mivel a munkaerőt most már sokkal nehezebb fellelni. Az átlag óránkénti részmunkaidő bér több mint 1.090 jenre emelkedett 1.030-ról, ugyanabban az időszakban.

A munkaerőpiac szűkül és áprilisi adatok szerint 100 álláskereső számára 108 állás áll rendelkezésre, amely az eddigi legnagyobb arány nyolc év alatt- a kormány adatai szerint.

Számos vállalat erre úgy reagál, hogy újragondolja a felvételi és munkahelyi eljárásait, több munkást vonzzanak be és növeljék a termelékenységüket.

Miután a Don Quijote márciusban már nem kötelezte a jelentkezők számára, hogy hagyományos, japán típusú önéletrajzokat adjanak le, amelyet gyakran megfélemlítőnek találtak, mivel nagyon részletesen kérte a jelentkezők tanulmányi hátterét, a jelentkezések száma megugrott- mondta Hiromasa Yoshimura alkalmazási ügyvezető.

Uniqlo úgy igyekszik növelni a munkaerejének szakképzettségét és produktivitását – miközben megfékezi a munkaerő elvándorlását- hogy 16.000 új teljes munkaidőst állást hoz létre, amely nagy valószínűséggel jelenlegi részmunkaidős alkalmazottak fognak betölteni.

Ford:F.Eszter

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez