Kínai közpénzen Las Vegasban

Kínai geológus küldöttség Kanadába utazott, hogy ott tanulmányozza a palagáz kitermelését. Hogy-hogy nem Las Vegasban kötöttek ki, ahol a kínai állam költségére játszottak a kaszinókban. Többek között ez derül ki a pekingi Számvevőszék éves jelentéséből.

 

 

 

 

 

314 ilyen súlyos törvénysértésről számol be a jelentés. Mindegyik esetben közpénzből költöttek külföldön, magáncélra. Kínai óceánkutatók például az Antarktiszra utaztak, hogy ott a kínai megfigyelőállomás munkáját segítsék. Rádöbbentek arra, hogy az Antarktiszon hideg van, ezért pár nap alatt befejezték ottani ténykedésüket és hazaindultak. Kicsit sokáig tartott az út hazáig, mert megálltak egy hétre Chilében, majd tíz napra Franciaországban.

Nemcsak ilyen turpisságok tűntek fel a pekingi Számvevőszéknek. Egy cég állami pénzből szőlőhegyet vásárolt magának Franciaországban. Nem volt ezzel egyedül: 13 másik cég követte a példáját. Minden hónapban megvesznek egy szőlőbirtokot a kínaiak Bordeaux környékén. A francia bankfelügyelet hívta fel arra a figyelmet, hogy a pénzmosás lehet a vásárlás egyik fő célja.

A pekingi Számvevőszék hangsúlyozza, hogy amikor országos kampány folyik a korrupció ellen, akkor a külföldre utazó, vagy azzal pénzügyi kapcsolatban álló kádereknek példát kell mutatniuk. Kínából elég nehéz kihozni a pénzt, ezért aztán minden lehetőséget megragadnak a káderek arra, hogy külföldre jussanak és ott helyezzék el pénzüket. Meztelen mandarinoknak hívják azokat a kádereket, akik a családjukat külföldön tartják, ők ugyanis ott bankszámlát nyithatnak. A papa Kínában gazdagodik közpénzekből, a család pedig szorgosan gyűjti a vagyont, külföldön.

Kuangtung tartományban, amely HongKong közelében van, olyannyira elterjedt ez a gyakorlat, hogy a helyi vezetés elrendelte, hogy a meztelen mandarinoknak haza kell hozni a családjukat, vagy különben leváltják őket. Az idők jele: a káderek többsége közölte, hogy nem hozza haza a családját akkor sem, ha emiatt esetleg leváltják, vagy épp kirúgják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez