128 éves ujgur nő a legidősebb ember a Földön

Legalábbis ezt állítják a kínai hatóságok, melyek nagy ünnepséget rendeztek az idős ujgur nő születésnapja alkalmából. Kínán kívül kevesen adnak hitelt a nő állításainak, mert a Mennyei-Birodalomban nemigen vezettek komoly anyakönyveket vidéken a XIX. században.

 

 

 

 

Kasgar környékén él egy kis ujgur faluban Almihan Seyiti, aki még jó erőben van: dalolt is a születésnapi partin. A helyi televízió számolt be az esetről a Hszincsiang-Ujgur tartományban. Itt az ujgur lakosság jelentős része ellenszenvvel fogadja a betelepülő kínaiakat, és rokonszenvvel kíséri az ellenzéki megnyilvánulásokat, melyeket a kínai hatóságok terrorizmusnak nyilvánítanak.

Az idős ujgur nő viszont jól megtanulta a leckét, mert a televízióban dicsőítette a Kínát kormányzó kommunista pártot: “Házat építettek nekem. Megbecsülnek. Még születésnapi estet is rendeztek nekem.”- mondta büszkén a 128 éves ujgur nő a helyi televízióban.

A Guinness évkönyv szerint a legidősebb ember Jeanne Calment francia nő volt, aki 122 évet élt. 1997-ben halt meg. Kínában rendszeresen előkerülnek ennél idősebb emberek, de miután igencsak kétséges, hogy a XIX. században mennyire pontosan jegyezték fel a gyerekek születését, ezért ennek külföldön nemigen adnak hitelt. Különösen bonyolult a helyzet az ujgur kisebbséggel kapcsolatban. Ez a vidék csak névlegesen állt a kínai császár uralma alatt, a muzulmán lakosságot a helyi emirek kormányozták, akik szavakban elismerték a Mennyei-Birodalmat, de igyekeztek megőrizni a maximális függetlenséget.

Elvben a mecsetekben vezettek feljegyzéseket az újszülöttekről, de ezek többnyire megbízhatatlanok. A lakosság létszámát a hatalmasok mindig úgy határozták meg, ahogy azt az érdekük kívánta. Semmiféle megbízható statisztika nincs ebből az időből. Kínai részről nem is nagyon sürgetik ezt, mert akkor kiderülne, hogy a XIX. század végén gyakorlatilag nem laktak kínaiak ezen a területen, miközben a XXI. században már ők alkotják a többséget Kína nyugati határvidékén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez