Ne tekintsük tehernek az öregeket

Erre szólítja fel a Mennyei-Birodalom több mint 1,4 milliárd polgárát egy kormányzati körlevél. 200 millió öreg élt Kínában tavaly, de 2042-ben már minden harmadik kínai benne lesz a korban.

 

 

 

 

Gyorsan öregszik Kína társadalma, amely az egyke rendszer miatt mind nehezebben birkózik meg ezzel. Akinek ugyanis lánya születik, az nem számíthat rá öreg napjaiban, mert a nők hagyományosan a férj családjának részét képezik. Mindenki fiút akar Kínában, ahol a társadalombiztosítás és a szociális háló csak egy kisebbség számára létezik. Most a kormányzati körlevél arra hívja fel a helyi vezetőket, hogy létesítsenek több szeretetotthont az idős polgártársak számára, akikről a családjuk nem tud, vagy nem akar gondoskodni.

Bár erre a körlevél nem tér ki, de a Mennyei-Birodalomban mind gyakoribb, hogy a fiatalok elhanyagolják az idős szülőket, ehelyett a gyerekekre költik az összes pénzüket.

Így az öregek jelentős része kénytelen szerény nyugdíjából megélni, ami jóformán lehetetlen az emelkedő árak miatt. Az egészségügyi kiadások is egyre nőnek, saját pénzéből egy idős házaspár nemigen tud áldozni erre. Kínában a társadalom nincs felkészülve a gyors öregedése és főként arra, hogy kevés a fiatal, így az idős emberek aránya nagyon megnövekszik a társadalomban.

A mostani körlevél már azt mutatja, hogy immár kormányzati szinten is komolyan készülnek arra a szinte megoldhatatlan feladatra, hogy emberhez méltó öregkort biztosítsanak mintegy 500 millió idős polgárnak Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez