Jönnek a kínaiak: befektetési rekord külföldön

108 milliárd dollárt fektettek be tavaly a kínai cégek külföldön, ezzel messze felülmúlták az előző évet, mely szintén rekord volt. A külföldi befektetések fő célpontja Ausztrália, az USA és Kanada volt.

 

 

 

 

 

 

Könnyíteni akarja a kínai kormány a hazai cégek külföldi befektetéseit. Október 6-án lépnek életbe az új szabályok, melyek szerint már nem kell engedélyt kérni a kormánytól, csak akkor, ha a befektetés különösen érzékeny régióban, vagy gazdasági szektorban történik.

Jelenleg még az a szabály, hogy minden kínai cégnek engedélyt kell kérnie, ha több mint 100 millió dolláros befektetést akar végrehajtani külföldön. Most ezen változtatnak. A külföldi beruházás így is rekordot döntött: egyetlen év alatt több mint 22%-al nőtt.

Két fő oka van a pekingi döntésnek. Az egyik az, hogy az idei év első félévében csökkentek a külföldi beruházások, mert a hazai piac vonzereje megnőtt, mert nőtt a hazai vásárló erő. Csakhogy ilyen módon buborékok alakulhatnak ki a kínai ingatlanpiacon és más területeken is, ez pedig veszélyezteti a gazdaság stabilitását, melyet mindennél fontosabbnak tartanak Pekingben.

A másik ok a korrupció. Hogyan szereztek ugyanis engedélyt a kínai cégek a külföldi beruházásra? Úgy, hogy megvették a döntéshozók jóindulatát. Az Alibaba például, amely szinte monopol helyzetet élvez a kínai internetes kereskedelemben, és amely a newyorki tőzsde idei legnagyobb kibocsátása lesz, részvényesei között tudhatja a hatalmi elit jónéhány családját.

A tőkeexport tehát folytatódhat, hiszen Kína még ezzel a rekorddal is csak a harmadik a világon. Márpedig a Mennyei-Birodalom, mely a Föld legnépesebb állama nem is titkolja, hogy ezen a téren is első akar lenni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez