Nyolc év fegyház a pártelnöknek 40 millió dolláros korrupcióért

Egy sportcentrum építkezése során nyúlt le ennyit a kormánypárt vezére, akit persze gyorsan eltávolítottak posztjáról mielőtt korrupció és pénzmosás miatt nyolc évre ítélte volna őt a bíróság Indonéziában.

 

Az Alkotmánybíróság elnökét nemrég életfogytiglanra ítélték, mert pénzért cserébe hozott kedvező döntéseket. A vallási ügyek minisztere is lebukott: ő azokkal a pénzekkel manipulált, amely a mekkai zarándokok támogatására gyűlt össze.

Indonézia legnépszerűbb intézménye jelenleg a korrupció ellen küzdő hivatal, amely egyre másra buktatja le a hamarosan távozó elnök híveit.

Mindez persze finom figyelmeztetés is az új elnöknek. Joko Widodonak tisztakezűnek kell mutatkoznia, ha nem akarja nagyon gyorsan elveszíteni a választói bizalmát. Már Szuharto elnök, aki tábornokból lett az ország diktátora, elsősorban a korrupció miatt bukott meg, nem azért, mert véreskezű volt. Indonézia mindeközben dinamikusan fejlődik és Kína mellett Ázsia leggyorsabban fejlődő nagyhatalmának számít.

240 milliós népességével a világ negyedik legnépesebb országának számít és tagja a G20-nak. A kínos korrupciós botrányok viszont rontják a kormányzó elit hitelét, bár azt mindenki Indonézia javára írja, hogy ott – Kínához hasonlóan- meg lehet bukni korrupció következtében, míg Ázsia sok más országában az elit önvédelmi reflexei ezt lehetetlenné teszik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez