A “testvéri” párbeszéd folytatódik Koreában

Erről állapodott meg a kettévágott ország vezetőinek küldöttsége az Ázsia játékokon. A párbeszéd a két Korea között február óta szünetelt. Kim Dzsongun, Észak-Korea ifjú diktátora többször háborúval fenyegetőzött.

 

 

 

 

 

“Észak-Korea nem hajt végre a jövőben sem nukleáris, sem pedig rakéta kísérletet”- ígérte az ország ENSZ nagykövete.

Ilyen ígéret már volt 2005-ben, de azt Észak-Korea nem tartotta be. Sok atom-és rakétakísérlet következett, számtalan háborús fenyegetés mellett. Észak-Koreát emiatt súlyos szankciókkal sújtja az ENSZ. A világtól elzárkózó kommunista rendszer most úgy látszik, hogy hajlandó nyitni és mérsékeltebb politikát folytatni. Persze figyelembe kell venni ehhez, hogy a rendszer második számú vezetőjét, aki ezt a mérsékelt irányvonalat javasolta az ifjú diktátornak, a családjával együtt kivégezték tavaly decemberben.

Most a rendszer új második számú vezetője tárgyalt a dél-koreai egyesítési miniszterrel. A jelenlegi második számú vezető a hadsereg főkommiszárja. Minden televíziós riportban ott állt a diktátor, Kim Dzsongun mögött.

Hol van maga a világtól elzárkózó kommunista állam első számú embere, a dinasztia harmadik uralkodója, a 31 éves Kim Dzsongun? Senki sem tudja. Nem jelent meg a parlament közgyűlésén, hivatalos tájékoztatás szerint gyengélkedik. Néhány teievíziós riportban a diktátor bicegett. Állítólag túl sok emmentali sajtot evett, ettől elhízott. Ettől biceg, s a bokája nem bírta a terhelést.

Más hírek szerint a diktátor köszvényes éppúgy, mint apja és nagyapja volt. Ismét mások úgy tudják, hogy a diktátor súlyosan cukorbeteg, mint apja, aki stroke áldozata lett. Biztosat senki sem tud a titokzatos diktatatúra belső ügyeiről.

Tény, hogy Észak-és Dél-Korea vezetői megállapodtak abban, hogy folytatják a magas szintű eszmecseréket. Ebből akár enyhülés is következhet a két Korea viszonyában néhány héttel Obama amerikai elnök ázsiai körútja előtt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez