Lazán kezelték a kampánykasszát: lemondott két miniszter asszony Japánban

Öt nőt nevezett ki a kormányba Abe Sinzo miniszterelnök Japánban, ahol a politikát hagyományosan a férfiak vadászterületének tekintik. A kereskedelmi miniszter asszony és az igazságügyi miniszter asszony most lemondani kényszerült, mert a választási kasszát nem ortodox módon kezelték ….

Obuchi Yuko asszony bukása csapás a konzervatív kormányfő politikájára is, hiszen Abe Sinzo egyik legfőbb újítása az volt, hogy öt női minisztert nevezett ki a kormányába. Az első távozó Obuchi asszony, aki maga is egy volt miniszterelnök lánya,  a következő az igazságügyi miniszter asszony, de korántsem biztos, hogy ő az utolsó. Rossz nyelvek szerint más miniszterek szénája sem áll túlságosan jól.

Ettől függetlenül Abe Sinzo miniszterelnök biztosan ül a nyeregben, mert kormányának merész gazdaságpolitikája kilendítette Japánt a húszéves stagnálásból. A nemzeti bank hatalmas mennyiségű új pénzt teremtett, és ezzel megfékezte a deflációt, amely komolyan fenyegette a távol-keleti szigetország gazdaságát. Persze a pénz nyomtatása nem oldotta meg Japán problémáit, de reményt ébresztett az emberekben, hogy hosszú stagnálás után újra bekövetkezhet a növekedés kora. Túlzott reményei természetesen senkinek sem lehetnek, mert az elmúlt hónapok a gazdasági visszaesésről szóltak.

Abe Sinzo másik újítása az erőteljesen nemzeti diplomácia, amely a fegyveres erők lényeges fejlesztésével jár együtt. A miniszterelnök ezt elsősorban azzal indokolja, hogy Kína gyors ütemben növeli a befolyását Kelet-Ázsiában. Obama amerikai elnök éppen Tokióban jelentette ki: az Egyesült Államok megvédi Japánt, ha kell, Kínával szemben is. Ez a figyelmeztetés nemcsak Pekingnek, de Tokiónak is szólt: Japánban ugyanis sokan felvetették az önálló atom ütőerő megteremtését. Ezt Washington egyáltalán nem helyesli. Obama elnök novemberben ismét ázsiai körútra indul, hogy megerősítse az USA hivatalos diplomáciai vonalát, mely szerint a XXI. század Ázsia évszázada lesz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez