Hazug és becstelen a híres japán hegedűművész

A japán hegedűtanár, akinek módszereit milliók használják szakértők szerint hazudott tanulmányairól, valamint Einsteinnel való kapcsolatáról. A legnagyobb csalódásnak tartják a zenetörténetben.

 

 

 

 

 

 Sinicsi Szuzukit, a legendás zenetanárt azzal vádolják, hogy csalt, hazudott Albert Einsteinnel való barátságáról. Sinicsi az úgynevezett Szuzuki módszer megalapítója, amelyet több millióan használnak a világon. A művész azt állította, hogy nyolc évet töltött Németországban, ott folytatott tanulmányokat, és Einsteint úgy kezelte, mint közeli barátját. Mára kiderült, hogy a japán zenészt elutasították a tekintélyes berlini zeneiskola meghallgatásán, és csak egyszer találkozott Einsteinnel, hogy eladjon neki egy hegedűt.

A Szuzuki módszert, melyet a hegedűs indított el az 50-es években Japánban, gyerekek millióinak tanították. A módszer szerint az a legjobb, ha a gyerekek minél korábban kezdenek el hangszeren játszani, ideális esetben már három éves kortól, amikor is megtanulják ugyanazt a dallamot ismételni, emlékezetből. Nemrégiben biztonsági másolatokat kezdtek készíteni az 1998-ban, 99 éves korában elhunyt tanár fennmaradt dokumentumaiból, amik szerint Szuzuki 8 évet töltött magántanulóként Karl Klingernél, aki a berlini Hochschule vezető hegedűművésze és professzora volt. Mindez az 1920-as években történt, amikor jó barátságot ápolt Einsteinnel. Ebből azonban, most úgy látszik, semmi sem igaz.  A legfrissebb bizonyíték arra utal, hogy Szuzuki egy hegedűkészítő fia volt, akit Klinger a meghallgatás alkalmával elutasított 1923-ban, 24 éves korában. “Azt hiszem, ez az egyik legnagyobb csalás a zenetörténetben”- mondta Mark O’Connor, az amerikai hegedű tanár és zeneszerző. “Nem hiszem, hogy bárki is megfelelően ellenőrizte a múltját.” O’Connor birtokában van az összes meghallgatott tanuló listájának és eredményeinek a német zeneiskolában, mely bizonyítja, hogy Szuzuki soha nem volt Klinger tanítványa. “Sinicsi Szuzuki nem vett részt egyik komoly tanár hegedű képzésen sem”-írja O’Connor a blogján. “Ő alapvetően autodidakta módon tanult hegedülni 18 évesen, ami meg is látszott. Soha nem volt zenekar tagja, soha nem volt nyilvános előadása, és nem írt zenét sem.”

Szuzuki életrajza szerint magántanulóként volt Klinger tanítványa 1921-től, két évvel azelőtt, hogy felvételizett az iskolába. O’Connor, aki maga is egy oktatási módszer alapítója, azt állítja, hogy Szuzuki azért hazudott, hogy módszerét ismerté tegye a világon. “Van egy 24 éves fiú, aki nem volt elég jó, hogy zene órákat vehessen egy konzervatóriumban, ahol a tanárok közt ott volt Karl Klingler is.” Bár Szuzuki maga azt is állította, hogy összebarátkozott Albert Einsteinnel, a lelkes amatőr hegedűművésszel, minderre nincs bizonyíték.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez