A korrupció ellen szövetkezik Ázsia

Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagjai úgy döntöttek, hogy összefognak és együtt vetnek véget a korrupciónak a régióban. Ez elsősorban azt jelenti, hogy semelyik ország nem nyújt majd menedéket azoknak, akik külföldre menekülve próbálják megúszni büntetésüket.

A hírt örömmel fogadta az Egyesült Államok is, John Kerry külügyminiszter szerint “ez egy óriási lépés a jó irányba.”
Az APEC közleménye szerint létrehozták az úgynevezett Korrupció Ellenes Hatóság és Bűnüldözési Hálózatot (ACT-NET), amely a 21 tagot arra kötelezi, hogy ne adjanak menedéket a korrupciós vádaktól menekülőknek, sőt jutassák vissza őket oda, ahol várja őket egy bíróság. Továbbá az informátorok biztonságáért is közös erőfeszítéseket tesznek majd.
Kína pedig már korábban hozzálátott a korrupció felszámolásához, Xi Jinping elnök az elmúlt időszakban egyre nagyobb energiákat fektetett abba, hogy megtaláljon és felelősségre vonjon minden politikust – legyen az magas vagy alacsony beosztású – aki visszaél hatalmával. Az akció során 13 ezer kínai politikust ítéltek el korrupciós vádak miatt 2014-ben.
A megegyezéssel azonban van egy bökkenő. Nem teljesen érthető egyelőre az, hogyan is fog működni a rendszer olyan országok között, ahol nincs kiadatási szerződés mindkét irányba. Az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália például nem ad ki embereket Kínának, mert alapvetően nem értenek egyet az ország büntetés végrehajtásával, hiszen, ha visszaküldik a menekültet könnyen halálbüntetést kaphat és állítólag nem ritka a kínzás sem a kínai börtönökben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez