Kína óvatos: betiltotta az amerikai csirke behozatalát

Az ok: nagyon veszélyes madárinfluenza vírust fedeztek fel az USA és Kanada nyugati részén, ahonnan a Kínába érkező szállítmányok jönnek. Az exportcsirkék között nem volt fertőzött, de elővigyázatosságból leállították az importot.

Tavaly november végéig 272 millió dollár értékű csirkeszállítmány érkezett az Egyesült Államokból Kínába. Semmilyen probléma nem merült fel, de Hong Kongban már decemberben részlegesen leállították az amerikai csirke behozatalát. Miért? Mert Oregon államban, az USA nyugati partvidékén a nagyon veszélyes 85N8 vírust észlelték.

A nagyon fertőző virus nem érinti a kereskedelmet – hangsúlyozzák az Egyesült Államokban, de Kínában nagyon félnek a madárinfluenza vírusától, amely a korábbi években emberi áldozatokat is követelt. Méginkább megijesztette a kínai hatóságokat az, hogy Brit Kolumbiában, Kanada nyugati államában H5N2 vírust észleltek. Ennek a fertőzésveszélye igen nagy, ezért a hatóságok nem akarnak semmit sem a véletlenre bízni.

Korábban az USA és Kanada is bírálta Kínát, mert a madárinfluenza-fertőzés elhárításában nem mutatott kellő határozottságot. Most Pekingben meg akarják mutatni: a saját lakosságuk és állatállományuk védelmében ők is fellépnek. Ezért tiltottak ki mindenfajta csirkehúst és tojást Kínából, ha az az Egyesült Államokból vagy Brit Kolumbiából érkezik.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez