Szabad választást szeretne Mianmarban Obama elnök

A két Nobel békedíjas politikus a régi fővárosban, Rangunban találkozott egymással: pontosan ott, ahol két évvel ezelőtt, vagyis Aung San Suu Kyi házában. Az alkotmány jelenleg nem teszi lehetővé, hogy az ellenzéki politikus Mianmar elnöke legyen.

 

 

 

Nem visszafordíthatatlan folyamat a demokrácia Mianmarban!- hangsúlyozta az Egyesült Államok elnöke, aki közös sajtóértekezletet tartott az ellenzék legendás vezérével. Tiszta választásokat és a nemzetiségek jogainak elismerését követelte Obama, aki korábban Thein Sein államfővel találkozott az új fővárosban. A mianmari államfő, aki nemrég még tábornoki egyenruhában irányította hazáját, most a demokráciát vezényli a soknemzetiségű országban, mely csaknem ötven évig elzárkózott a világtól.
Ingadozom az optimizmus és a pesszimizmus között!- ezt Aung San Suu Kyi asszony mondta, aki a legnagyobb ellenzéki párt vezére. A jövő évi választásokon lenne esélye arra, hogy átvegye a hatalmat, de ezt a jelenlegi alkotmány megakadályozza. A mianmari államfő egyik tanácsadója cikket írt a New York Timesban, és ebben arra hívta fel a figyelmet, hogy a világtól sokáig elzárkózó országban lassú folyamat a demokrácia fejlesztése.

Obama elnök az Asean vagyis a délkelet-ázsiai országok szervezetének csúcstalálkozóján vett részt Mianmarban. Korábban Pekingben járt, hogy a kelet-ázsiai vezetőkkel tárgyaljon. Washington szerint a huszonegyedik század Ázsia évszázada lesz- ezért tölt ott oly sok időt Obama elnök, aki Európának jóval kisebb figyelmet szentel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez