A szorítóban tíz év alatti thai gyerekek

Pénzért bokszolnak a gyereksztárok Thaiföldön, ahol a szegény családok gyakran abból élnek, amit a tíz év alatti srácok nyernek egy-egy győztes mérkőzésen.

1000 baht a jutalom egy gyereksztárnak, ha győz. Ez körülbelül 30 dollárnak felel meg. Thaiföld szegényebb északi részein ez már egészen jó pénznek számít. Persze a gyerekboksz igazában a szervezőknek hoz hasznot. Ugyanis sokan fogadnak a kis sztárokra, akik ugyanúgy küzdenek, mint a felnőttek.

Nem veszélyes ez? De igen. A gyerekeknek sokkal inkább az iskolában lenne a helyük, mint a szorítóban, ahol kemény ütéseket kaphatnak. Ráadásul orvos nem mindig van az ilyen mérkőzéseken, hogy leállítsa a viadalt, ha valamelyik kis versenyző veszélybe kerül. A tíz év alatti gyerekek életre-halálra küzdenek. Szinte mindegyikük kapott már megrendítő erejű ütést. Elvben csak a saját korcsoportjukkal találkoznak a gyerek bokszolók, de nehéz pontosan meghatározni az életkort. Sokan egész egyszerűen csalnak, hogy így eredményt érhessenek el. Így olykor a tíz év alatti sztárok idősebb fiúkkal kerülnek össze, és ez komolyan veszélyezteti az egészségüket. Ám ez nemigen érdekli a szervezőket.

A gyerekboksz nem legális, de nem is tiltott. Afféle hagyományos népszórakozásnak számít, amikor fogadni lehet a kis bajnokokra. Komoly tétek vannak, de a kis versenyzők ebből nem sokat látnak. Annyi hasznuk viszont lehet, hogy megedződnek a kemény mérkőzéseken. Így aztán egész fiatalon tapasztalt bokszbajnokok lehetnek Thaiföldön, hiszen már tíz éves koruk előtt hatalmas pofonokat kaptak a szorítóban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez