Ehető óriásbudival ünnepelték a Nemzetközi Vécénapot

Ez így elsőre viccesnek vagy morbidnak, esetleg gusztustalannak tűnhet – pedig egyik sem. A dolog véresen komoly – legalább is Indiában.

A hatalmas -700 kilós – torta “indiai stílusú” vécét formált, amit mi inkább pottyantósnak mondanánk. Míg egy átlagos európai általában ha ilyet lát inkább, lemond dolgai elvégzéséről, mondván: egy részről büdös más részről benne van a veszély, hogy az ember a saját nadrágját-bokáját piszkítja össze, addig Indiában sokak számára ez már maga lenne a megváltás. Mert bár az ország tényleg dinamikusan fejlődik, IT ipara a nemzetközi élvonalban van, középosztálya pedig már bőven európai színvonalon él, a lakosság nagy részének lakásában-házában még semmiféle mellékhelyiség sincs.

Narendra Modi kormányfő megválasztása után meghirdette a Tiszta India programot, a kampány fő célja, hogy India ne csak életszínvonalban, hanem a környezet tisztaságában, rendezettségében is érje utol ázsiai versenytársait. Ez egyelőre álomnak tűnik, de a miniszterelnök komolyan gondolja. Az egyik igen fontos lépés lenne, hogy 2019-re minden indiai háztartásban legyen vécé. A világ lakosságának 35%-a 2,5 milliárd ember jár máig is a mezőre, a ház mögé vagy a környékbeli patakhoz üríteni. Indiában az az arány magasabb, eléri az ötven százalékot. Ez nem csak gusztustalan dolog- legalább is a modern városi ember számára – de komoly közegészségügyi problémát is jelent. Segíti a járványok terjedését mérgezi az élő vizeket, és vonzza a kórokozókat hordozó állatokat. Indiában pedig egyéb veszélyeket is hordoz – a múlt év egyik legnagyobb port felvert gyilkosságának áldozatai – két fiatal lány, akit előbb brutálisan megerőszakoltak, majd felakasztottak egy fára – épen dolgukat végezni mentek ki a mezőre éjszaka, amikor megtámadták őket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez