Magyar vízügyi szakemberek Vietnamba!

Magyarország komoly és felajánlható szakértelemmel, technológiával rendelkezik az árvízi védekezésben, a szennyvíztisztításban és az arzénmentesítésben – tájékoztatta Áder János köztársasági elnök a vietnami vízügyi szektor képviselőit pénteken Hanoiban. Az államfő egyhetes hivatalos látogatáson tartózkodik Vietnamban.

A találkozón, ahol többek között jelen volt a vietnami miniszterelnök-helyettes is, Áder János azt mondta, hogy a klímaváltozás hatásait Magyarország és Vietnam is megszenvedi. Kitért arra, hogy a kiotói szerződés aláírása óta sajnálatos módon nemhogy csökkent, de 30 százalékkal nőtt a széndioxid koncentrációja a légkörben. Emlékeztetett arra, hogy Kína és az Egyesült Államok a szerződést alá sem írta.

Mint mondta, a klímaváltozás hatásainak 80 százaléka a vizekkel függ össze. Hangsúlyozta, hogy kiemelkedő Magyarország felajánlható szakértelme és technológiája az árvízi védekezésben, a szennyvíztisztításban és az arzénmentesítésben.
Példaként említette a tavalyi dunai árvizet. Úgy fogalmazott, hogy a levonuló árat sem Németországban, sem Ausztriában, sem Szerbiában nem tudták a gátak között tartani, egyedül Magyarországon sikerült a szakembereknek megfékezniük a folyót.

A magyarországi vízminőség-javítással kapcsolatban a Balatont emelte ki, hangsúlyozva, hogy míg 10 évvel ezelőtt a tó el volt szennyeződve, mára olyan tiszta, hogy “bárki nyugodtan fogyaszthat belőle”.
A Duna vízminőségének javításával összefüggésben arról beszélt, hogy korábban 1 millió köbméter szennyvíz ömlött a folyóba, aztán Budapestnél szennyvíztisztító épült, és most már a folyó “tisztában hagyja el Magyarországot, mint ahogy belépett oda”.

Áder János arra biztatta a vietnami szakembereket, hogy érdeklődjenek a magyar technológiák, a szakemberképzés iránt.
Az államfő jelenlétében aláírták azt az egyezményt, amelynek keretében Hanoitól 80 kilométerre magyar technológiai fejlesztésű arzénmentesítő berendezést adományoznak egy iskolának.
Hanoi után az államfő és kísérete pénteken este Ho Si Minh városba utazik. A körülbelül 10 milliós lakosú városban a magyar köztársasági elnök találkozik és tárgyal Le Hoang Quan főpolgármesterrel, és további vízügyi megbeszéléseket folytat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez