Tisztogatás a pártvezetésben – lecsaptak a “tigrisre”

Kizárták a Kínai Kommunista Pártból (KKP) a legfelsőbb pártvezetés egy volt tagját, a belbiztonság nem oly régen még legmagasabb szintű irányítóját, Csou Jung-kangot (Zhou Yongkang), és elrendelték letartóztatását korrupciós vádak, hatalommal való visszaélés és államtitok megsértése miatt – jelentette helyi idő szerint szombaton hajnalban a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A 72 éves Csou ügye az utóbbi évtizedek legnagyobb belpolitikai botrányának ígérkezik, amely a párt volt csúcsvezetését érinti. Csou 2012 novemberéig a párt legutóbbi kongresszusáig volt öt éven át volt a KKP központi bizottság (KB) politikai bizottsága állandó bizottságának (PBÁB) tagja. Csou korábban volt Szecsuan tartomány párttitkára, és a közbiztonsági tárca első embere is.

Csou sorsáról elsődlegesen a KKP KB politikai bizottsága döntött pénteken. Eszerint ügyét az eddig rendelkezésre álló bizonyítékokkal átadták az ügyészségnek bűncselekmény alapos gyanúja miatt. A legfőbb ügyészség már szombati keltezéssel kiadott közleményében arról tájékoztat, hogy döntés született a letartóztatásáról.

A politikai bizottság közlése szerint Csou fegyelmi ügyében először 2013 decemberében hallgatták meg a központi fegyelmi ellenőrző bizottság részletes jelentését, s ezt követően vizsgálatot rendeltek el, majd 2014 júliusában már – a párton belül – nyomozást indítottak ellene.

Ennek során megállapították, hogy Csou súlyosan megsértette a párt politikai, szervezeti és titoktartási fegyelemre vonatkozó előírásait. Visszaélt a hatalmával, ő maga és családja nagy összegű kenőpénzeket és ingatlanokat fogadott el; rokonait, szeretőit és barátait jelentős hasznot hozó üzletekhez segítette, amivel súlyosan megkárosította az állami vagyont. Mindezeken kívül párt- és államtitkokat szivárogtatott ki. A közlemény külön is kitér arra, hogy Csou többször is házasságtörést követett.

A dokumentum megfogalmazása szerint Csou Jung-kang viselkedésével aláásta a párt jó hírnevét ezzel súlyos következményeket, komoly kárt okozva a pártnak és az embereknek.

Hszi Csin-ping kínai államelnök-pártfőtitkár röviddel hatalomra kerülése után kíméletlen harcot indított a korrupció ellen, azt hirdetve, hogy az igazságszolgáltatás előtt mindenki egyenlő, s hogy le fognak csapni a “legyekre és a tigrisekre”, vagyis a kis és nagy halakra egyaránt. A PBÁB tagjai korábban érinthetetlennek számítottak, s az, hogy Csounak bíróság előtt kell felelnie vétkeiért. azt is jelenti, hogy Hszi Csin-ping konszenzusra jutott a kérdésben a pártvezetés aktív és már félrevonult, de befolyásos tagjaival, vagyis pozíciója a hatalomban rendkívül szilárd.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez