Félmillió gázai gyerek nem kezdheti el a tanévet

Gázában ma kezdődött volna az iskolaév, de a tanévnyitókat “további értesítésig” elhalasztotta az oktatási miniszter. Az iskolák harmadát még óvóhelynek használják, legkevesebb 277 oktatási épületben pedig károkat okoztak az izraeli támadások.

Gázában még mindig több mint 485 ezer ember húzza meg magát ideiglenes menedékhelyeken, közülük 100 ezer hajléktalanná vált a háborúban. Az oktatási tárca helyettes vezetője azt mondta a Ma’an palesztin hírügynökségnek, hogy az iskolák újranyitása attól függ, hogy mikor ürítik ki az óvóhelynek használt intézményeket. Ehhez meg előbb új épületeket kell keresni, aztán alkalmassá kell tenni az iskolákat a tanításra. 141 állami iskola sérült meg a támadásokban, közülük 22 súlyos károkat szenvedett, a többit csak ki kell takarítani.

Az iskolák előkészítése a tanításra körülbelül két hetet vesz igénybe, de a mentrend attól függ, véget érnek-e az izraeli bombázások. Amelyek csak az elmúlt négy napban 70 embert öltek meg, a sebesültek száma több száz. Helyi és nemzetközi szervezetek segítségével nem csak az épületeket igyekeznek alkalmassá tenni a tanévkezdésre, de pszichológiai segítségnyújtást is szerveznek a gyerekeknek.

Az ENSZ szerint 373 ezer diáknak lesz szüksége közvetlen lelki tanácsadó programra. Több mint 3 ezer gyerek sebesült meg a bombázásokban. Harmaduk egész életre szóló sérüléseket szerzett, 1500-an pedig árván maradtak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez