Szíria légi hadjáratot indított az Iszlám Állam ellen

Szíria tegnap “megbosszulta” az egyik legfontosabb stratégiai pontjának az elvesztését: a szír légierő széleskörű légi offenzívát indított az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet ellen. Közben Damaszkusz felhívására már megkezdődött az óvatos együttműködés a nemzetközi közösséggel, pontosabban az Egyesült Államokkal. Washington hírszerzési adatokat nyújtott át Szíriának, s ezzel párhuzamosan amerikai drónok megfigyelő és felderítő tevékenységeket végeznek az arab ország területén. 

A keddi napon Damaszkusz légi hadjáratot indított az Iszlám Állam ellen. Elsősorban Deir ez-Zór tartományban bombázták a “kalifátus” állásait, de az offenzívák az arab ország egész észak-keleti részére kiterjedtek. Erre a hadműveletre azután került sor, hogy a szíriai kormány bejelentette: Damaszkusz készen áll az együttműködésre a nemzetközi közösséggel – így akár az Egyesült Államokkal is – a terroristák elleni harcban. Ugyanakkor kikötötték, hogy Washingtonnak mindenben egyeztetnie kell Damaszkusszal, sőt engedélyt kell kérnie a légicsapásokra.

“Az Egyesült Államok nem hagyja megtorlatlanul, ha az állampolgárait bántódás éri.” – jelentette ki Barack Obama tegnap egy sajtótájékoztatón, majd hozzátette: “Amerika nem felejt, a kezünk messzire elér, türelmesek vagyunk, az igazságszolgáltatás nem marad el.” Obama egyúttal óvatosságra intett, emlékeztetve arra, hogy a történelem leckéket adott Amerikának, amikor nemzetközi támogatás nélkül vagy meggondolatlanul bocsátkozott “katonai kalandokba”. Megfogadta, hogy nem engedi hazáját visszarángatni az iraki háborúba, és hangsúlyozta, hogy az ottani válságra nem jelentene megoldást az, ha nagy létszámú katonai erőt vezényelnének oda, vagy országokat huzamosabb ideig megszállva tartanának, mert az ilyen lépések a szélsőségesek malmára hajtják a vizet. Az elnök szavai szerint ugyanakkor az Egyesült Államoknak erősen, magabiztosan és bölcsen kell vezető szerepet játszania a világban.

Ugyanakkor nem került szóba, hogy Washington együttműködne Damaszkusszal az Iszlám Állam elleni harcban, vagy az, hogy amerikai drónok felderítő tevékenységet végeznének Szíriában. Azonban az AFP szerint az amerikai hírszerzés – Moszkván és Bagdadon keresztül – már ellátta a szíriai hadsereget a “szükséges információkkal”. Ezenfelül folyamatos köröznek a drónok az iraki és a szíriai határ közelében. 

A NBC News tegnap azt közölte, hogy az elmúlt hétvégén Szíriában életét vesztette Douglas McAuthur McCain amerikai állampolgár, aki az Iszlám Állam oldalán harcolt az Egyesült Államok által támogatott Szabad Szíriai Hadsereggel szemben. A televízió szerint a kaliforniai San Diegóba való 33 éves férfi 10 évvel ezelőtt tért át a kereszténységről az iszlám hitre. A családot az amerikai külügyminisztérium hétfőn értesítette az elhalálozásról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez