Drogcsempészeket végeztek ki Szaúd-Arábibában

Igencsak mozgalmas napjuk volt a szaúdi hatóságoknak: ma négy embert végeztek ki drogcsempészet miatt, miközben a hatóságok egy állítólagos terrorista sejtet is felszámoltak az országban. 

A szaúdi hatóságok 88 embert tartóztattak le, akik Rijád szerint mindannyian az al-Kaida nevű terrorcsoport tagjai voltak és merényletre készültek a Perzsa-öböl menti monarchiában. Mansour al-Turki szaúdi belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a sejt kapcsolatban állt az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel. A sejt tagjai három jemeni kivételével mind szaúdi állampolgárok, s a helyi média úgy tudja, hogy hosszú börtönbüntetésre és pénzbírságra számíthatnak.

Ellenben korántsem volt ilyen szerencséjük a külföldi drogcsempészeknek, akiket ma végeztek ki a Perzsa-öböl menti monarchiában. Három szíriait és egy iránit fejeztek le Szaúd-Arábiában, akiket korábban a drogkereskedelem miatt ítéltek halálra. Két külön helyen hajtották végre a halálos ítélteket: három szíriai férfit amfetamin-tabletták birtoklása miatt az észak-szaúdi al-Dzsavf tartományban, az iránit pedig nagy mennyiségű hasis szállításáért a királyság keleti részén végezték ki. A szaúdi belügyminisztérium szerint ezzel negyvenötre emelkedett a Szaúd-Arábiában az év eleje óta kivégzettek száma.

A Human Rights Watch (HRW) nevű jogvédő szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az utóbbi hónapban jelentősen megnőtt a szaúdi királyságban halálbüntetésben részesítettek száma. A HRW hangsúlyozta, hogy augusztus 4-20. között 19 embert végeztek ki, köztük nyolcat nem erőszakos bűncselekmények, például kábítószer-kereskedelem vagy boszorkányság miatt. Ugyanakkor az AFP becslései szerint tavaly hetvennyolc személyt végeztek ki Szaúd-Arábiában, ahol egyebek mellett gyilkosság, hitehagyás, fegyveres rablás, drogkereskedelem vagy nemi erőszak miatt szabhatják ki a halálos büntetést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez