Khamanei: A nyugati morális válság oka a feminizmus

Az iráni konzervatívok nem nézték jól szemmel Hasszán Roháni és a mérsékeltek társadalmi és szociális reformjait, s a perzsa államban egyre kiélezettebb vita folyik az olyan témákról, mint a nők öltözködése, vagy a válások számának növekedése. Az iráni mérsékelt kormány helyzetét nehezíti, hogy Ali Khamanei ajatollah is inkább a konzervatívok táborát erősíti és szintén harcot folytat a nyugati kulturális invázió ellen. 

„ A nyugati morális válság egyik legfőbb oka, hogy rosszul jelenik meg a nők helyzete és a feminizmus miatt teljesen más szerepet kap.” – jelentette ki Ali Khamanei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője, majd  még hozzátette, hogy Iránban a nők helyzetét az alkotmány is rögzíti, sőt benne is van a nő legfőbb kötelessége, vagyis az, hogy gyerekeket szüljön és az iszlám szellemében nevelje fel őket.

Ali Khamanei azután nyilatkozott így, hogy részt vett a „Szakértők Gyűlésén”, amely nem más, mint a vallási vezetők fóruma, ahol megvitatják Irán legfontosabb társadalmi és vallási kérdéseit. A legutóbbi – azaz a tegnapi – tanácskozáson főleg a nyugati „kulturális invázióról” volt szó, főleg arról, hogy az iráni nőknél „lazulnak a dress code” szabályai.

Sőt komoly vitát váltott ki az az eset is, amikor a teheráni rendőrfőnök meg akarta tiltani, hogy a pincérnők szolgáljanak fel a teaházakban és a kávéházakban, nehogy „közvetlen kontaktus” jöjjön létre a férfiak és a nők között. Erre válaszul a mérsékelt iráni politikusok azt mondták, hogy ez a döntés valószínűleg aláaknázza a nők társadalmi helyzetét, és teljes szeparálja a nemeket, ami nem lenne jó Irán számára.

Azonban az öltözködéssel kapcsolatos vitákon kívül a csökkenő születési és a növekvő válások száma is szóba került. Khamanei szerint a rossz mutatókért a nyugati feminizmus tehető felelősé, ami Iránba is kezd beszivárogni. Az IRO (Iráni Regisztrációs Hivatal) adatai szerint 2007 óta a válási arány 12 százalékról 21 százalékra ugrott és a fővárosban gyakorlatilag minden harmadik házasság így végződik. 2013-ban 1,29 százalékkal kevesebb gyerek született, mint egy évvel korábban. “A régióban Irán már sereghajtó ezen a téren, s ha ez így folytatódik tovább, akkor harminc év múlva a születési ráta 0 körüli lesz.” – jelentette ki  Ahmad Tojsarkani az IRO igazgatója. 

Már régóta vitatkoznak az iráni parlamentben arról , hogy be fogják tiltani a férfiak vaszektómiáját és a női abortuszokat is. Ai Khamanei azt szeretné, hogy ötven év múlva megduplázódjon Irán lakossága, tehát 79 millióból 150 millióra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez