Az izraeli külügyminisztérium békefenntartó missziót szervez a Gázai övezetbe

Egy nemzetközi békefenntartó alakulat Gázai övezetbe való küldése, amely felügyelné az újjáépítést, már régóta téma a nemzetközi közösségben. Ugyanakkor ezt az elképzelést Izrael sokáig nem támogatta, de úgy tűnik, hogy most felülbírálja a korábbi álláspontját. Az izraeli sajtó szerint azért is szükség lenne egy ilyen misszióra, mivel a Hamász már készül az újabb összecsapásra.

Az izraeli Haaretz lap szerint egy eléggé érdekes felvetés hangzott el az izraeli külügyminisztérium részéről: a Gázai övezet újjáépítését egy nemzetközi békefenntartó alakulat felügyelné, amelynek mandátuma részét képezné “a Hamász és egyéb terrorcsoportok” újrafegyverkezésének megakadályozása is. Az erről szóló indítványt két héttel ezelőtt nyújtotta be a biztonsági kabinet a külügyminisztériumnak, amelyben az állt, hogy Izrael állam érdekeivel „egybeesik” egy nemzetközi békefenntartó erő hatékony felállítása, amely biztonsági műveleteket hajtana végre a térségben.

Habár miniszteri szinten eddig még nem történtek megbeszélések, de a felvetés szerint főleg az európai országok – elsősorban német, brit, francia és olasz – adná a kontingens nagy részét. Az említett államok a gázai háború alatt olyan több nemzeti alakulat létrejöttét szorgalmazták, amely a 2005 és 2007 között az övezetben szolgált európai megfigyelő misszió korszerűsített változatán alapulna.

A dokumentum szerint a misszió tagjai fegyvert viselnének, feladataik közé tartozna az övezetben működő milíciák lefegyverzése és az Egyiptommal közös határ palesztin oldalának, valamint bizonyos belső körzeteknek – és azokban egyebek mellett az ENSZ által működtetett intézményeknek – a figyelése is. Nagyon fontos lenne megnyerni Egyiptomot is, de Kairó nem lelkesedik nagyon az ötletért. Az észak-afrikai ország a gázai válság ügyében folytatott tűzszüneti tárgyalásokon a rafahi határátkelő megnyitását ahhoz a feltételhez kötötte, hogy az övezet felőli oldalát a palesztin elnöki gárda ellenőrzi a Hamász jelenléte nélkül.

A Haaretz szerint azért is szükség lenne a nemzetközi kontingensre, mert az izraeli titkosszolgálatra hivatkozva a Hamász már készül a következő összecsapásra Izraellel. Az iszlamista szervezet elkezdte a föld alatti járatoknak a helyreállítását és az M75 típusú rakéták újragyártását. Ezenfelül – a palesztin források szerint is – ismét zajlik a fegyvercsempészet a Gázai övezet és Egyiptom közti határvonal alatt húzódó, továbbra is működőképes alagutakon keresztül. Kairó fokozott katonai akcióinak egyik célja, a fegyverek és fegyveresek. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez