Egy 16 éves lány Twitter-naplója Gázából

“Ez most a mi környékünket éri. Nem tudok leállni a sírással. Lehet, hogy ma éjjel meghalok”. Ezt üzente Twitteren a 16 éves Farah Baker. Azt a helyzetet írta le, amellyel oly sokan néznek szembe az 1,7 milliós Gázai övezetben, most már negyedik hete. De néhány jó pillanatról is beszámol.

Farah Baker 6 éves kishugával a gázai Sifa kórházzal szemben lakik: ez a legfőbb kórház az övezetben, ide hozzák az izraeli légicsapások legsúlyosabb sérültjeit. Farah azt mondja: nap mint reszket az életéért, a bombázások miatt bármelyik percben “mártír” lehet.

A kórház mellett rakéta robbant fel hétfőn: 10 palesztint ölt meg, közülük 9 gyermek volt. Farah a Twitteren akkor azt írta több mint 10 ezer követőjének: “Keményen bombázzák a környéket. Ez a legrosszabb éjszaka ebben a háborúban. Csak azt szeretném, ha tudnátok: bármelyik pillanatban mártír lehetek én is.”

Kedden arról számolt be, hogy már több mint három hete élnek többnyire áram nélkül. “A sötétben ülünk, mert nincs áram. A lángoktól, a világítórakétáktól a környék olyan világos, mintha csak dél volna, és mi csak hallgatjuk a bombákat, a drónokat, az F16-osokat.”

“Nem csak a mi környékünk szenved ezen az éjszakán, az egész Gázai övezet a bombákat hallja és a cikázó fényeket látja, ilyen az, amikor nincs hova rejtőzni.”

Farah rövid videókat meg képeket is posztol. Például egy srapnelét, amelyet egy 9 éves gyerek fejéből operált ki idegsebész édesapja. Vagy az éjfelet déllé varázsoló világítórakétákét. Legyilkolt állatokét, lerombolt épületekét. Meg a hétköznapokét. Hogy azért játszanak a palesztin gyerekek a bombázások szüneteiben. A világ sok részéről követik őt. És ő ezt is akarja. Hogy a háború brutalitásának minél több tanúja legyen.

Egyik videójához ezt írta, hajnali 2:13-kor: “Oké. A 8163662. bomba, amit ma hallok! Ez HIHETETLEN!!”

“Hatéves kishugomra ráesett az ablak. Könnyebben sérült csak, de reszket, és képtelen lélegezni.” “Amikor a 6 éves hugom meghallja a lehulló rakétákat, befogja a fülét és üvölt, hogy ne hallja őket.”

“Több száz tüntetést kellene szerveznetek, csak azért, hogy elmondjátok a világnak, hogy GYEREKEKET BOMBÁZNI NEM OKÉ. Ez az, amiből tudjátok, hogy AZ EMBERIESSÉG HALOTT.”

Még a múlt héten, amikor kis időre elcsitultak a harcok, Farah elment otthonról, hogy találkozzon a barátaival. “KIMEGYEK! El sem hiszem!!!! Találkozom a legjobb barátommal.” “Ma 12 órás tűzszünet van. Kimegyek az utcára, és sétálok sétálok sétálok amíg csak ki nem fáradok és hiányozni nem kezd az otthonom.”

Az eddigi utolsó képet valamikor csütörtök hajnalban rakta ki. Az övezet egyetlen erőművéről, ahogy lángol a bombatalálat után. Azóta nem írt új bejegyzést. Lehet, hogy nem tudja tölteni a telefonját? Az erőmű már nem termel áramot.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez