A Nobel-díjas Malala most a gázai iskolásokért küzd

A nyári, 50 napos izraeli-palesztin háborúban megrongálódott iskolák újjépítésére ajánlott fel 50 ezer dollárt, vagyis több mint 12 millió forintot a Nobel békedíjas Malala Juszafzai. A 17 éves pakisztáni diák, akit azért lőttek fejbe a tálibok, mert a lányok oktatáshoz való jogának szószólója volt, azt mondja: azért adja a pénzt, hogy a sokat szenvedett palesztin gyerekek minőségi oktatáshoz juthassanak, biztonságban.

A Nobel békedíj után a Világ Gyermekeinek Díját (World’s Children’s Prize) is megkapta az idén Malala Juszafzai. Ez azoknak jár, akik a gyerekek jogaiért állnak ki. A kitüntetés mellé egy 50 ezer dollárról szóló csekket is mellékelnek: ezt adta most tovább a 17 éves pakisztáni lány annak az ENSZ ügynökségnek, az UNWRA-nak, amelyik a palesztin menekültekkel foglalkozik, és iskolákat is tart fent Gázában. A nyári izraeli hadművelet után 65 iskolát kell újjépíteni az övezetben.

“Az ártatlan palesztin gyerekek túl régóta és túl sokat szenvednek. Mindannyiunknak azon kell dolgoznunk, hogy a palesztin fiúk és lányok, akárcsak a világ többi részén élő gyerekek, minőségi oktatáshoz juthassanak, biztonságos környezetben. Mert oktatás nélkül soha nem lesz béke. Álljunk ki együtt a békéért és az oktatásért, mert együtt hatalmasabbak vagyunk” – idézi Malalát az izraeli Haaretz.

Az UNWRA főbiztosa, Pierre Krahenbuhl szerint az elismerés lelket fog önteni abba a negyedmillió gázaiba, aki az iskoláikba jár, akárcsak a 9 ezer tanárba. Mert olyan valakitől jön, aki hihetetlenül bátran kampányolt a gyerekeknek azért az alapvető jogáért, hogy tanulhassanak. “Osztjuk Malala mély meggyőződését, hogy nagyon fontos az oktatás, mert ez segíthet a gyerekeknek felülkerekedni az elszigeteltségen, a kirekesztésen és az elnyomáson. Az, hogy a képességek és a tudás elsajátítása mennyire fontos a jobb kilátások érdekében, mélyen bevésődött már a palesztinok tudatába.”

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez