A Hamasz vette őrizetbe a tűzszünetet megsértő palesztin fegyvereseket

Izraeli biztonsági források szerint a Hamasz közvetítőkön keresztül azt közölte Izraellel, hogy tiszteletben tartja az 50 napos gázai háborút lezáró tűzszünetet, és megbünteti azokat a sejteket, akik viszont nem. És le is tartóztatta azokat a fegyvereseket, akik rakétát lőttek ki a zsidó államra tegnap este.

Az este lőtték ki az első rakétát Izraelre azóta, hogy Kairóban három héttel ezelőtt nyélbe ütötték a tűzszünetet Izrael és a Hamasz között. A rakéta Gázából indult és Eshkol volt a célpont. A Hamasz azt közölte: nem tudott róla, és ő tartja magát a fegyvernyugváshoz. Röviddel később közvetítőkön keresztül üzenetet juttatott el Izraelnek arról, hogy kivizsgálja: ki a felelős – írja a Yedioth Ahronot című izraeli lap internetes kiadása.

Izrael azt üzente vissza, hogy elvárja: vegyék őrizetbe és vonják felelősségre a tetteseket, máskülönben az Izraeli Védelmi Erők válaszolnak a rakétára. Röviddel később jelentette a Hamasz a támadás mögött álló sejt tagjainak őrizetbe vételét, hozzátéve, hogy egy lázadó frakció harcosairól van szó.

Erre újabb világos üzenet érkezett Izraeltől: arról, hogy nem a szavai, hanem a tettei alapján ítéli meg a Hamaszt, és ha azokkal szemben, akik megsértették a tűzszünetet, nem lép fel erőteljesen, akkor Izrael lesz kénytelen ezt megtenni.

A rakéta egyébként sem kárt, sem sérülést nem okozott, de a gázai határ környékén élők attól tartanak, hogy lassan vége lehet a törékeny tűzszünetnek.

A gázai hadművelet után Netanjahu kormányfő egy beszédében azt állította, hogy a Hamaszt “keményen megverték”, de azért azt is hozzátette, hogy nem lehet tudni, Izrael elérte-e a célját, a tartós nyugalmat. És közölte, hogy egyetlen, Izraelre hulló repeszdarabot sem fognak tolerálni. Ez azonban nem nyugtatta meg Eshkol lakóit. Egyikük szerint ez a mostani az igazi próba: ha Izrael nem válaszol, akkor további rakéták jönnek – írja az izraeli lap.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez