Öngyilkos lett három izraeli katona, aki a gázai háborúban harcolt

Izraelben a hadsereg azt vizsgálja, hogy a Gáza elleni Szilárd Sziklaszirt hadműveletben átélt nyomasztó élményei hatására vetett-e véget önkezével az életének a Védelmi Erők három tagja. Az öngyilkosságok között csak napok teltek el.

Mindhárom katona az elit Golani Brigád tagja volt, és a saját fegyverével lőtte agyon magát. Ketten közülük a gázai határ közelében, a harmadik pedig Izrael középső részén. Az öngyilkosságokat a Védelmi Erők bűnügyi nyomozói vizsgálják, és az egyik lehetséges szálnak azt tartják, hogy a fiatalok komoly érzelmi traumát éltek át a háborúban, ennek hatására döntöttek úgy, hogy véget vetnek az életüknek – írják az izraeli lapok.

Néhány nappal ezelőtt a hadsereg egyészségügyi alakulata SMS-ben tájékoztatta azokat a katonákat, akik részt vettek az 50 napos hadműveletben, hogy miként kérhetnek pszichológiai segítséget az egységeiknél. Tavaly összesen nyolc izraeli katona követett el öngyilkosságot a hadsereg adatai szerint.

Izrael június elején kezdte légicsapásait a Gázai övezet ellen, miután rakétákat lőttek ki onnét a területére. Később szárazföldi invázióval szélesítette ki a hadműveletet, amelyben több mint 2130 palesztin halt meg, a sebsültek száma pedig 11 ezer körül volt. Gázai egészségügyi források szerint a halálos áldozatok közül 578 volt a gyerek, és csaknem 260 a nő. Izraeli a hivatalos adatok szerint több mint 70 embert veszített, csaknem mindannyian katonák voltak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez