Az iraki síita milíciák is alkalmazzák a “kalifátus” módszereit

A szunnita fegyveresekből álló Iszlám Állam dzsihádista szervezet ellen harcoló síita milíciák háborús bűncselekményeket követnek el szunnita lakosok ellen – állítja mai közleményében az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet. Haider el-Abádi iraki miniszterelnök megígérte, hogy kivizsgálja az esetet, és megbüntetik a felelősöket: az ilyen atrocitások ugyanis kisiklathatják a békefolyamatot az iraki síiták és szunniták között. 

Az Amnesty szerint e milíciákat a bagdadi kormány látja el fegyverekkel. Tagjaik műveleteik során eddig “több tucatnyi” szunnita muszlimot raboltak el és öltek meg. Volt számos olyan szunnita civil is, akikért váltságdíjat követeltek a családoktól, amelyek sok esetben meg is fizették a több ezer dolláros követelést. Vannak azonban olyanok is, akikért hiába fizetett a család, még mindig fogságban vannak.

A jogvédő szervezet szerint Szamarra településen, ahol többségben vannak a szunnita lakosok és Bagdadtól északra helyezkedik el, több mint 170 szunnitát raboltak el június óta a síita milíciák. Volt olyan nap, amikor egyszerre 30 embert hurcoltak el a fegyveresek. Később a város határában találták meg a holttestüket.

„ A tömeges kivégzés minden jel szerint válasz volt az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet atrocitásaira” – olvasható az Amnesty International nyilatkozatában. Két nappal korábban a terroristák propagandaújságjának tartott Dabiq arról írt, hogy jazidi nőket és gyerekeket taszítottak rabszolgasorsba, valamint férfiakat végeztek ki.

A jogvédő szervezet felsorolja azokat a síita milíciákat, amelyek háborús bűnt követtek el: az al-Hak, Badr Brigád, Mahdi Serege, Katáb Hezbollah. Síita oldalon ezek a csoportok a „kalifátus” előretörésének legnagyobb nyertesei, mivel az iraki hadsereg visszavonulása miatt több helyen is csak ők állították meg a dzsihádisták előrenyomulását, vagy ők űzték ki a dzsihádistákat iraki településekről. Ezen felül a fiatalok és az önkéntesek ezrei pedig inkább a milíciákhoz csatlakoztak, mintsem az iraki hadsereghez.

Haider el-Abádi, az iraki miniszterelnök megígérte, hogy kivizsgálja az esetet és „nem hagyja, hogy pár szélsőséges szétbomlassza az iraki egységkormányt és kisiklassa a szunnita-síita megbékélési folyamatokat.” Az új iraki elnök beiktatásakor azt ígérte, hogy megbékíti egymással a két vallási felekezetet, valamint Bagdad a kurdoknak is békejobbot nyújt. Núri al-Máliki bukása után az iraki szunnita törzsi és vallási vezetők listát állítottak össze a “követeléseikről”, és ezt szunnita politikusok révén eljuttatják a kormányalakítással megbízott Haider al-Abádinak. A tárgyalások jól haladtak, s habár az augusztus végi, majdnem száz halálos áldozattal járó Imam Vais-i mészárlás komoly árnyékot vetett a szunnita-síita kapcsolatokra, nem szakadt meg a párbeszéd a két felekezet között, sőt szunnita politikusok is bekerültek az új iraki egységkormányba. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez