A légitársaságok egymás után törlik az iraki járataikat

Nem sokkal az amerikai légicsapások megkezdése után az Egyesült Államok légügyi hivatala letiltotta az utasszállító gépei számára az iraki légteret. Döntését más légitársaságok is követték: a német, az emírségi és a török vállalatok is. 

Az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) tilalmat azután jelentették be, hogy az amerikai légierő Barack Obama elnök utasítására végrehajtotta első légicsapásait Észak-Irakban az Iszlám Állam nevű szélsőséges csoport tüzérségi állásai ellen. Közleményükben az áll, hogy a hivatal elsősorban a ” kalifátus” fegyveresei és az iraki biztonsági erők közötti “fegyveres konfliktus potenciális veszélyhelyzeteivel” magyarázzák a tiltást, amely a további utasításig fennmarad. Az FAA utasítása vonatkozik minden amerikai utas- és teherszállító gép, valamint magángépek közlekedésére.

Az Egyesült Államok döntését más országok légitársaságai is követték. Többek közt a Turkish Airlines is így tett.  “Biztonsági okokból határozatlan időre leállítottunk minden Erbílbe, az észak-iraki kurd autonóm székhelyére, irányuló járatot.” – olvasható az interneten. A döntés súlyosan érintheti a török vállalatot: a Turkish Airlines az egyik legjelentősebb az iraki nemzetközi légi forgalmat biztosító társaságok között.

Az Egyesült Arab Emírségekben működő Etihad légitársaság szintén leállította Erbílbe irányuló járatait, ahogyan a Lufthansa is. A német légitársaság szóvivője szintén azt közölte, hogy augusztus 11-ig biztonsági okokból nem indít járatokat az iraki kurd autonóm terület székhelyére. Ugyanez vonatkozik a Lufthansa csoporthoz tartozó Austrian Airlines járataira is.

Frissítve: Az egyiptomi légitársaság, az EgyptAir, szintén lemondta az Ebílbe tartó járatait. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez