Felderítenek a britek Szíriában

Szíria légterében kezd felderítő repüléseket a brit királyi légierő (RAF), de fegyveresen továbbra sem avatkozik be a szíriai konfliktusba – közölte a brit védelmi miniszter.

Michael Fallon írásos tájékoztatása szerint a királyi légierő RAF Reaper típusú, felfegyverezhető drónjai, illetve RC-135 Rivet Joint típusú, elektronikus felderítésre kialakított repülőgépei vesznek majd részt az információgyűjtő bevetésekben.

Fallon nem közölte, hogy ezek mikor kezdődnek, azt viszont hangsúlyozta, hogy a Reaper drónok nem használhatnak fegyvereket Szíria területe felett. A miniszter szerint a felderítő repülések célja a hadszíntéri helyzetfelmérés az Iszlám Állam nevű szélsőséges milícia ellen harcoló koalíciós szövetségesek számára.

A brit parlament szeptember 26-án tartott rendkívüli ülésén adta nagy többséggel hozzájárulását Nagy-Britannia bekapcsolódásához az amerikai vezetéssel folyó légi hadműveletekbe.

A RAF hat Tornado repülőgépből álló kontingenst vezényelt Ciprusra, és jelenleg ez az egység vesz részt a dzsihádista milícia iraki állásai elleni légitámadásokban. A brit légierő hadműveleti felhatalmazása ugyanakkor nem terjed ki az Iszlám Állam szíriai állásai elleni bevetésekre.

A brit védelmi miniszter mindazonáltal tett már egyenes utalást arra, hogy London szíriai célpontokra is csapást mérhet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez