Ismét bányaszerencsétlenség volt Törökországban

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) adatai szerint 2012-ben az európai országok közül Törökországban volt a legtöbb munkahelyi baleset, és a török banyákban a legveszélyesebb dolgozni. A megállapítást most újabb tragédia támasztja alá. 

 

 

Szénbányában történt baleset Karaman tartományban, Ermenek városánál. A török állami televízió közölte, hogy huszonöt bányászt azonnal sikerült kimenteni a Has Sekerler bányából,  Ankarától 500 kilométernyire délre, közel Törökország földközi-tengeri partjaihoz. Tizenkilenc bányász még mindig a mélyben ragadt: talajvíz öntötte el azt a tárnát, ahol a vájárok dolgoztak, és a csoport fele nem tudott időben kimenekülni. A 300 méter mélyen lévő bányászokat egész éjjel több mint 200 mentő próbálta kimenti, kiszivattyúzták a vizet az érintett bányaszakaszokból. A tulajdonos képviselője szerint a szerencsétlenül járt bányászokkal viszont eddig nem sikerült kapcsolatot teremteni.

Taner Yildi energiaügyi és Lütfü Elvan szállítási miniszter haladéktalanul a baleset helyszínére utaztak, hogy ott felügyeljék a mentést. Törökországban nem ritkák a bányabalesetek: májusban Soma város közelében egy szénbányában történt robbanás, és a katasztrófában – amely az ország egyik legsúlyosabb ilyen tragédiája volt – 301-en vesztették életüket. A baleset után hajtóvadászat kezdődött a vállalatok tulajdonosai ellen, miközben szerte Törökországban az iszlamista AKP (Igazság és Fejlődés Pártja) elleni tüntetések zajlottak.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez