Templom-hegy: Netanjahu nem enged a zsidó szélsőségeseknek

A mostani erőszak méginkább párbeszédre kell, hogy ösztönözze Izraelt és a palesztinokat – hangsúlyozta Jeruzsálemben Federica Mogherini. Az Európai Unió új külügyi biztosának ez az első látogatása a térségben.

Jeruzsálemben ma is összecsapott az izraeli rendőrséggel a palesztin tüntetők egy csoportja, miután a Templom- hegyen nem enyhül a feszültség. Az Al Aksza mecset hagyományosan a muzulmánok imahelye, de szélsőséges zsidó csoportok követelik a jogot, hogy ott imádkozhassanak. Netanjahu izraeli miniszterelnök arról biztosította Federica Mogherini-t, hogy a szabályok nem változnak a jövőben sem, a palesztinok aggodalmai tehát alaptalanok. A kormányfő felhívta telefonon Abdallah jordániai királyt is, és őt is tájékoztatta a Templom-heggyel kapcsolatos izraeli kormánydöntésről. Jordánia a szent hely megbízott gondnoka.

Federica Mogherini Jeruzsálemben találkozott Avigdor Libermann izraeli külügyminiszterrel is. Az új külügyi biztos korábban Brüsszelben kifejezte azt a reményét, hogy mire lejár a mandátuma, az Európai Unió el fogja ismerni a palesztin államot. Ezt a nyilatkozatot nem vették jónéven Izraelben. Federica Mogherini a tervek szerint szombaton a Gázai övezetbe látogat, de ez a mai merényletek miatt nem egészen biztos. Összesen 15 kisebb bomba robbant a Gázai övezetben a Al Fatah palesztin szervezet irodái körül. A területen az Al Fatah-hal szembenálló Hamasz van hatalmon. A Hamasz belügyminiszterének szóvivője szerint kivizsgálják az ügyet, és a bűnösök elnyerik méltó büntetésüket. A merényletek összefügghetnek azzal is, hogy a palesztinok mostanában emlékeznek meg arról, hogy Jasszer Arafat 10 éve halt meg. A legendás palesztin vezető halálát mérgezés okozta.

Federica Mogherini a tervek szerint Mahmud Abbasszal, az Al Fatah vezetőjével tárgyal majd az Európai Unió és a palesztinok kapcsolatáról. Izrael jobboldali kormánya gyanakvással kíséri az Európai Unió és a palesztinok javuló kapcsolatait, és sokkal inkább Amerikára számít, ahol szoros szövetségesei, a republikánusok nagy győzelmet arattak a mostani félidős választásokon.

Fotó: Europress/ AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez