Megalakult az új kormány Kenyában

Letette a miniszterelnöki esküt Raila Odinga, a kenyai ellenzék vezetője. Az új kormány az eddigi legnagyobb az ország történetében: összesen 40 minisztert neveztek ki a hatalom megosztásáról folytatott tárgyalások után.

"Én, Raila Amolo Odinga, esküszöm, hogy a Kenyai Köztársaság elnökéhez hű leszek, és az országot teljes szívemből szolgálom…" Raila Odinga ezekkel a szavakkal kezdte miniszterelnöki esküjét. Az esemény a súlyos politikai krízis végét jelentheti – az elemzők szerint ugyanakkor egyelőre kérdéses, hogy a milyen lesz a tényleges együttműködés Odinga és az ország elnöke, Mwai Kibaki között.
A közel négy hónapos válság a tavaly decemberi választás után kezdődött. A szavazatok – nemzetközi megfigyelők szerint is problémás – összeszámlálása után az addigi elnököt, Mwai Kibakit jelölték győztesnek. Az ellenzéki Odinga és pártja (Orange Democratic Movement – MDC) azonban vitatta a választások tisztaságát. Az eredmények feletti vita erőszakos zavargásokba torkollott, melyek következtében több mint 1200 ember vesztette életét, és több mint 300.000 ember kényszerült elhagyni otthonát. A feleket végül tárgyalóasztalhoz ültek, és megegyeztek a hatalom megosztásáról. Az új kormány példátlan mérete is a "megegyezést" tükrözi: úgy tűnik, senki sem maradt ki a hatalomból.
A miniszterek 16 ezer dolláros havi fizetését tekintve a politikusoknak valóban nem sok okuk maradt az elégedetlenkedésre. Továbbra is kérdéses azonban, hogy a kenyai választók elégedettek lesznek-e a nagykoalícióval: Kenya lakosságának több mint 50 százaléka napi 1 dollárnál kevesebb pénzből él. A véres események sem magyarázhatók pusztán politikai vagy etnikai okokkal, a feszültség kialakulásában a mérhetetlen szegénység is fontos szerepet játszott. A megegyezés során csupán a hatalomért küzdő politikusok békéltek meg helyzetükkel – az igazi problémák megoldása egyelőre várat magára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez