Vérvörös csütörtök Ugandában

Uganda, Kampala – Letette hivatali esküjét Yoweri Museveni elnök, aki már 25 éve vezeti az országot. Az ünnepség azonban botrányosra sikerült. Az ellenzéki tüntetők megdobálták a ceremóniára igyekvő afrikai elnököket szállító kocsikat, a biztonságiak válaszul tüzet nyitottak.

 

 

Többször is megütköztek egymással a fővárosban az ellenzéki demonstrálók és a rendfenntartók csütörtökön. A biztonsági erők először a nemzetközi repülőtér környékén csaptak össze Kizza Besigye támogatóival, akik a légikikötőt a fővárossal összekötő út mentén sorakoztak fel, hogy üdvözöljék a Kenyából hazatérő ellenzéki vezetőt. Később a tüntetők megdobálták a Museveni beiktatási ceremóniájára meghívott magas rangú vezetőket szállító gépkocsi konvojt. A nigériai elnök, Goodluck Jonathan kocsiját többször is eltalálták. Egy motorost lelőttek a biztonsági erők, amikor egy kereszteződésnél túl közel hajtott az egyik elnöki autóhoz. A rendfenntartók többször is megpróbálták könnygázzal feloszlatni a tüntetést, megakadályozni a dobálást, sikertelenül. Többszöri próbálkozás után belelőttek a tömegbe (a rendőrség hivatalos közlése szerint csak gumilövedéket használtak) és összecsaptak a tüntetőkkel. Rendőrségi források egy halálos áldozatról tudnak, míg független hírforrások legalább öt halottról számoltak be.

 

Museveni beiktatási ceremóniáján részt vett a nigériai, kenyai, zimbabwei, tanzániai, etiópiai, kongói, szomáliai és a dél-szudáni elnök. A ceremónián Museveni azt mondta, hogy az élelmiszerárak hamarosan csökkenni fognak, miután betakarítják az idei termést. Beszédében kitért az ellenzékiekre is, akiket azzal vádolt meg, hogy a hatalom megszerzésére törő cselszövők. Elemzők Musevenit ravasz politikusnak látják, aki tudja, hogy a környező afrikai államok addig nem fogják kritizálni rezsimjét, amíg katonákat állomásoztat Szomáliában, hozzájárulva a térség biztonságához.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez