Kegyetlen etnikai tisztogatás hajtottak végre a lázadók Dél-Szudánban

Több száz embert mészároltak le a hovatartozása miatt a dél-szudáni lázadók Bentiuban – jelentette az ENSZ.

Unity állam székhelyét április 15-én foglalták el Riek Machar volt alelnököt támogató (neur) lázadók a dél-szudáni kormányerőktől. Az ENSZ dél-szudáni missziója (UNMISS) azt közölte, hogy a lázadók szó szerint etnikai tisztogatást hajtottak végre Bentiuban, ahol több száz emberrel végeztek. A lázadók a ellenőrzésük alá vonták a helyi rádiókat is, amelyekből folyamatosan gyűlöletkeltő beszédeket sugároztak. A lázadók a nők megerőszakolására buzdították fel támogatóikat és a velük szemben állókat pedig azonnal távozásra szólították fel.

Toby Lanzer az ENSZ dél-szudáni humanitárius missziójának vezetője a BBC-nek elmondta, hogy még soha nem látott ilyen szörnységet. Benituban még mindig rengeteg holtest az után hever. A Kali-Bailee mecsetnél pedig legalább 200 embert mészároltak le a lázadók. Az UNMISS jelezte, hogy a lázadók mindenkitől megkérdezték, hogy melyik törzshöz tartoznak és agyonlőtték azokat, akiket ellenségnek tekintettek. A halálos áldozatok között főleg dinkák, szudániak és darfuriak voltak. De a lázadók nem kegyelmeztek azokkal a nuerekkel sem, akik nem voltak hajlandóak kivonulni az utcára és üdvrivalgással fogadni a bevonulók lázadó csapatokat.

A dinkák elsősorban Salvva Kiir elnököt támogatják, aki szintén a dinka törzsből származik. A kormányerők katonainak a többsége pedig szintén dinka. A neurok viszont Riek Macher lázadó vezért támogatói, aki szintén ebből a törzsből származik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez