Mire készülnek és miért harcoltak a Közép-afrikai Köztársaságban legyőzött dél-afrikai katonák?

Uganda, Kampala – Ugandában vannak azok a dél-afrikai egységek, amelyek korábban a Közép-afrikai Köztársaságban állomásoztak, hogy megvédjék Francois Bozize volt elnököt a Seleka lázadó koalíciótól. A dél-afrikaiak 13 katonát vesztettek a lázadókkal vívott harcban.

 

Egy neve elhallgatását kérő ugandai tiszt megerősítette: a dél-afrikai katonák az országban vannak, jelenleg soraikat rendezik és egy „ új misszióra” készülnek. A tiszt azt mondta a Reutersnek, hogy a dél-afrikiak „bosszút” akarnak állni, amiért a Seleka lázadók „megszégyenítették” őket. A dél-afrikai vezetés 200 katonát küldött Francois Bozize kisegítésére, de a jól felszerelt egységek nem bírtak a lázadókkal, akik lerohanták a fővárost. Az ugandaiak azt mondták, hogy a dél-afrikai katonák most az entebbei légitámaszponton tartózkodnak. Az dél-afrikai ENCA TV adó is megerősítette, hogy a katonák egy új misszióra készülnek, de arról nincsenek információk, hogy milyenre, mikor és hol. Közben a helyi regionális békefenntartó misszió (FORMAC) parancsnoka Banguiban azt mondta, hogy még maradtak dél-afrikai katonák a Közép-afrikai Köztársaságban. A halottakat és a sebesülteket viszont mér elszállították.    

A Közép-afrikai Köztársaságban a Seleka lázadóknak a környező országokban állomásozó békefenntartók segítségét kellett kérni ahhoz, hogy helyreállítsák a rendet és leszámoljanak a fosztogató bandákkal. A puccs után ugyanis elszabadult a káosz az országban.  Fegyveres útonállók irodákat, házakat, otthonokat, üzleteket, kórházakat és iskolákat fosztottak ki.

Dél-Afrikában sokan nem értik, hogy Zuma elnök miért küldött katonákat a több mint 3500 kilométerre fekvő Közép-afrikai Köztársaságba. Egyes híresztelések szerint a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszusnak (ANC) üzleti érdekeltségei vannak az országban és azokat akarták megvédeni. A dél-afrikai Mail&Guardian napilap úgy tudja, hogy az ANC befektetési csoportjának, a Chancellor House-nak az Inala Centrafrique cégben voltak érdekeltségei, a vállalat gyémántkereskedelemmel foglalkozik.  2006-ban alapították, hogy a helyi bányászoktól vásárolja fel a gyémántot.  Az ANC és a kormány nem nyilatkozott az ügyben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez